Brokułowa zupa krem, serowa, fit, wegańska

Brokułowa zupa krem, serowa, fit, wegańska

Wegańska, kremowa zupa brokułowa z kalafiorem o serowym smaku i aromacie, który zapewniają płatki drożdżowe nieaktywne będące przy okazji fajnym zagęstnikiem wszelkich dań. Smakowita brokułowa w bardzo dietetycznej wersji – bez sera (wegańskie sery na bazie olejów też są niestety bardzo tłuste i niezdrowe), bez śmietany i bez tłuszczu typu masło czy olej.

Przepis jest bardzo łatwy: wystarczy wrzucić wszystko do gara, pogotować i zblendować.

Brokułowa zupa krem fit – SKŁADNIKI

  • 1,2–1,4 litra wody lub bulionu warzywnego / bulionu z resztek (1 lub 2 kubki wody / bulionu można zastąpić mlekiem owsianym lub ryżowym)
  • 450 g różyczek brokuła świeżego lub mrożonego
  • 450 g różyczek kalafiora świeżego lub mrożonego
  • 1 duża cebula
  • 1 cała, duża papryka grillowana z zalewy octowej (ze sklepu)
  • 2–3 ząbki czosnku
  • ½ kubka płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 1 łyżka syropu klonowego lub syropu z agawy (niekoniecznie)

PRZYPRAWY

  • 2 łyżeczki sambar masala lub curry w proszku
  • 1 łyżeczka cebuli suszonej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
  • sól, pieprz czarny lub biały

Zupę można podać np. ze startym tofu wędzonym i / lub razowymi grzankami.

Brokułowa zupa krem fit – WYKONANIE

  1. Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy obraną i pokrojoną cebulę, brokuła, kalafiora, pieczoną paprykę, zmiażdżony czosnek oraz wszystkie przyprawy poza solą. Gotujemy na małym ogniu przez co najmniej 30 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
  2. Pod koniec gotowania dodajemy sól, syrop klonowy i płatki drożdżowe.
  3. Blendujemy.

Jeśli Wasz blender jest plastikowy, przed zblendowaniem najlepiej zupę ostudzić.

Smacznego !

6 myśli na temat “Brokułowa zupa krem, serowa, fit, wegańska

  1. Hej! Czy ja miałam jakieś halucynacje, czy jeszcze kilka dni temu w tym przepisie były ziemniaki i marchew zamiast kalafiora? O.o

    1. Wszystko z Tobą ok. 😉 Faktycznie, ulepszyłam przepis i dlatego 1 marchewkę i 300 g ziemniaków zamieniłam na 400 g kalafiora… Ta wersja jest według mnie najsmaczniejsza.

Dodaj komentarz