Najprostszy i najszybszy sposób na zagospodarowanie zbyt dojrzałych bananów. Niektórym smakują one nawet w bardzo zaawansowanym stanie, ale ja niestety dostaję na ich widok mdłości. Takie owoce to jednak świetny słodzik i lepiszcze, dlatego idealnie nadają się do produkcji zdrowych i wegańskich słodyczy, jak ciasto daktylowe fit czy chlebek bananowy, ale pyszne ciastka czekoladowe to ostatnio moja ulubiona, bo najbanalniejsza, forma kuchennej utylizacji czarnych bananów. Jak widać, nie mam zbyt romantycznego podejścia do jedzenia. 😀
Zdrowe ciastka czekoladowe fit z bananami – SKŁADNIKI
8–10 ciastek
- 230 g bardzo dojrzałych bananów bez skóry (ok. 2 duże owoce)
- 85 g mąki pszennej razowej drobno mielonej, może być orkiszowa
- 20 g kakao lub karobu – dodaję pół na pół
- 3 płaskie łyżki ksylitolu (polecam fiński) lub erytrolu – można ewentualnie zamienić na cukier
- ½–¾ łyżeczki proszku do pieczenia
Dla urozmaicenia ciastka przed upieczeniem można posypać np. orzechami.
Zdrowe ciastka czekoladowe fit z bananami – WYKONANIE
- Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
- Banany blendujemy na gładką masę.
- W misce łączymy suche składniki, następnie dodajemy do nich mus bananowy i dokładnie mieszamy.
- Masę nakładamy łyżką na blachę pokrytą papierem do pieczenia lub matą silikonową i pieczemy przez 15–20 minut.
Bon appétit !
Ooo, zjadłabym sobie takie. 🙂
Jaką konsystencje powinny mieć takie ciastka po upieczeniu?
Nie są to ciastka kruche, raczej miękkie i delikatne.
Czy można zastąpić ksylitol stewią? Jeśli tak, jaka będzie wtedy proporcja?
W ogóle nie używam stewi, dlatego niestety nie mogę doradzić w tym przypadku. 🙂
A można zamiast mąki pszennej dodać pełnoziarnistą? xd Raz próbowałam, dobre
W przepisie jest właśnie mąka pszenna pełnoziarnista 🙂
Zrobiłam z mąką krupczatka (nie miałam pelnoziarnistej), poslodzilam miodem, dodałam wiórki kokosowe i żurawiny i też są smaczne.