Fit ciastka gryczane z orzechami, wegańskie, bezglutenowe

Fit ciastka gryczane z orzechami, wegańskie, bezglutenowe

Łatwy i szybki przepis na lekko kruche, urocze i całkiem świąteczne ciastka gryczane z orzechami, daktylami i kakao. Smakują pysznie czekoladowo, a gryczany aromat jest w nich tylko dyskretnie i przyjemnie wyczuwalny. 

Ciasteczka są bezglutenowe i jak zwykle wegańskie i zdrowe: bez jajek, bez masła i oleju oraz bez cukru – słodzone owocami. Można je zamrażać.

Wegańskie fit ciastka gryczane – SKŁADNIKI

ok. 15 ciasteczek

  • ok. 120 g mąki gryczanej
  • 30 g kakao lub karobu
  • 50 g zmielonych na mąkę orzechów ziemnych
  • 1/3–1/2 łyżeczki sody
  • 190 g suszonych daktyli dobrej jakości bez pestek
  • 60 g soku z jabłek lub pomarańczy
  • 60 g wody
  • na wierzch (niekoniecznie): dowolne orzechy i odrobina cukru

Wegańskie fit ciastka gryczane – WYKONANIE

  1. W misce mieszamy suche składniki: mąkę gryczaną, kakao, zmielone orzechy i sodę.
  2. Daktyle blendujemy z sokiem i wodą.
  3. Mus daktylowy przekładamy do miski i mieszamy dokładnie.
  4. Zwilżonymi wodą dłońmi odrywamy porcje masy, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszczamy i układamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia lub matą silikonową. 
  5. Wierzch dowolnie ozdabiamy: robimy wzorki zwilżonym wodą widelcem, nacinamy zwilżonym nożem, wciskamy orzechy, posypujemy lekko cukrem…
  6. Ciastka pieczemy przez ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Studzimy na kratce.

Smacznego !

6 myśli na temat “Fit ciastka gryczane z orzechami, wegańskie, bezglutenowe

    1. Hej. A czy moze byc masło orzechowe takie gotowe zamiast zmielonych orzechów ziemnych na mąke lub zmielone orzechy włoskie?

      1. Zmielone orzechy włoskie mogą być jak najbardziej, ale masło orzechowe raczej nie, bo ono ma już inną konsystencję i masa może być zbyt rzadka.

Dodaj komentarz