Fit ciastka gryczane z orzechami, wegańskie, bezglutenowe

Fit ciastka gryczane z orzechami, wegańskie, bezglutenowe

Łatwy i szybki przepis na lekko kruche, urocze i całkiem świąteczne ciastka gryczane z orzechami, daktylami i kakao. Smakują pysznie czekoladowo, a gryczany aromat jest w nich tylko dyskretnie i przyjemnie wyczuwalny. 

Ciasteczka są bezglutenowe i jak zwykle wegańskie i zdrowe: bez jajek, bez masła i oleju oraz bez cukru – słodzone owocami. Można je zamrażać.

Wegańskie ciastka gryczane fit – SKŁADNIKI

ok. 15 ciasteczek

  • ok. 120 g mąki gryczanej
  • 30 g kakao lub karobu
  • 50 g zmielonych na mąkę orzechów ziemnych
  • 1/3–1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 190 g suszonych daktyli dobrej jakości bez pestek
  • 60 g soku z jabłek lub pomarańczy
  • 60 g wody
  • na wierzch (niekoniecznie): dowolne orzechy i odrobina cukru

Wegańskie ciastka gryczane fit – WYKONANIE

  1. W misce mieszamy suche składniki: mąkę gryczaną, kakao, zmielone orzechy i sodę.
  2. Daktyle blendujemy z sokiem i wodą.
  3. Mus daktylowy przekładamy do miski i mieszamy dokładnie.
  4. Zwilżonymi wodą dłońmi odrywamy porcje masy, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszczamy i układamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia lub matą silikonową. 
  5. Wierzch dowolnie ozdabiamy: robimy wzorki zwilżonym wodą widelcem, nacinamy zwilżonym nożem, wciskamy orzechy, posypujemy lekko cukrem…
  6. Ciastka pieczemy przez ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Studzimy na kratce.

Smacznego !

4 myśli na temat “Fit ciastka gryczane z orzechami, wegańskie, bezglutenowe

Dodaj komentarz