Szybkie ciastka z dżemem malinowym, fit, wegańskie

Szybkie ciastka z dżemem malinowym, fit, wegańskie

Ekspresowe i bardzo łatwe, owsiane ciastka z dziurką i dżemem malinowym domowej roboty. Pyszne, chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. A do tego zdrowe, a nawet najzdrowsze, bo wegańskie i fit: bez masła, oleju i innego tłuszczu, bez jajek, mogą być bezglutenowe i bez cukru. Do ciastek pasuje dowolny kwaskowaty dżem, powidła, konfitura czy marmolada.

Szybkie fit ciastka z dżemem – SKŁADNIKI

ok. 12 ciasteczek

  • 180 g mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych górskich, mogą być bezglutenowe
  • 130 g mięsistych daktyli dobrej jakości bez pestek
  • 105 g soku jabłkowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/3 łyżeczki sody

Na wierzch

  • najprostszy i zdrowy dżem malinowy, truskawkowy lub inny ulubiony dżem / powidła domowe lub kupne o dobrym składzie
  • kilka szczypt cukru brązowego (niekoniecznie)

Dżem zrobiłam nieco inaczej niż w podlinkowanym przepisie, bo owoce zblendowałam i w ten sposób wyszła raczej marmolada. Lekko rozmrożone maliny zblendowałam z daktylami na mus (pominęłam wodę), mieszając zagotowałam go, wyłączyłam gaz, dodałam nasiona chia i odstawiłam do przestudzenia oraz zgęstnienia.

Szybkie fit ciastka z dżemem – WYKONANIE

  1. W dużej misce mieszamy mąkę, cynamon i sodę.
  2. Daktyle blendujemy z sokiem jabłkowym na mus.
  3. Mus przekładamy do suchych składników i mieszamy najpierw łyżką, a potem masę krótko wyrabiamy ręcznie, tylko do połączenia składników. Ciasto powinno mieć konsystencję miękkiej plasteliny.
  4. Odrywamy kawałki masy, dłońmi formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, lekko je rozpłaszczamy i układamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia.
  5. Kciukiem albo np. podstawą kieliszka robimy w ciastkach dołki, które wypełniamy dżemem. Całość można posypać małą ilością cukru.
  6. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 15 minut.

Smacznego !

7 myśli na temat “Szybkie ciastka z dżemem malinowym, fit, wegańskie

  1. Dzień dobry,
    zastanawiam się, czy z tego przepisu da się zrobić spód do ciasta dyniowego (wegańska wersja tradycyjnego pumpkin pie), czy nie będzie zbyt twardy? Do tej pory robiłam na cieście francuskim, ale ono zawiera sporo tłuszczu, którego chcę uniknąć. Byłabym wdzięczna za jakąś podpowiedź. Pozdrawiam i dziękuję za wspaniałe niskotłuszczowe przepisy 🙂 !

    1. Bardzo mi miło! 🙂 Niestety nie wiem, czy akurat te ciastka sprawdzą się jako spód (chociaż jest szansa, muszę to sprawdzić 🙂 ), ale słyszałam, że niektórzy robią spody do wegańskich tart z mąki owsianej, daktyli i masła orzechowego. Już niedługo sama chcę taki przepis wypróbować, ale jeszcze nie znam proporcji.

  2. Dziękuję, spróbuję coś z tego wykombinować 🙂
    A dziś skorzystałam z przepisu na ciecierzycę ze szpinakiem (z braku szpinaku dałam jarmuż) – wspaniałe i sycące danie obiadowe (wraz z makaronem razowym), będę wypróbowywać inne Pani przepisy, póki nie dojdę do wprawy w ograniczaniu tłuszczu. Jestem trzeci dzień na diecie wegańskiej (przekonały mnie wpisy na wegepedii) i mam nadzieję, że wytrwam w tej zmianie, po 30 latach bycia jedynie wegetarianką 😉

Dodaj komentarz