Szybkie ciastka z dżemem malinowym, fit, wegańskie

Szybkie ciastka z dżemem malinowym, fit, wegańskie

Ekspresowe i bardzo łatwe, owsiane ciastka z dziurką i dżemem malinowym domowej roboty. Pyszne, chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. A do tego zdrowe, a nawet najzdrowsze, bo wegańskie i fit: bez masła, oleju i innego tłuszczu, bez jajek, mogą być bezglutenowe i bez cukru. Do ciastek pasuje dowolny kwaskowaty dżem, powidła, konfitura czy marmolada.

Szybkie fit ciastka z dżemem – SKŁADNIKI

ok. 12 ciasteczek

  • 180 g mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych górskich, mogą być bezglutenowe
  • 130 g mięsistych daktyli dobrej jakości bez pestek
  • 105 g soku jabłkowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/3 łyżeczki sody

Na wierzch

  • najprostszy i zdrowy dżem malinowy, truskawkowy lub inny ulubiony dżem / powidła domowe lub kupne o dobrym składzie
  • kilka szczypt cukru brązowego (niekoniecznie)

Dżem zrobiłam nieco inaczej niż w podlinkowanym przepisie, bo owoce zblendowałam i w ten sposób wyszła raczej marmolada. Lekko rozmrożone maliny zblendowałam z daktylami na mus (pominęłam wodę), mieszając zagotowałam go, wyłączyłam gaz, dodałam nasiona chia i odstawiłam do przestudzenia oraz zgęstnienia.

Szybkie fit ciastka z dżemem – WYKONANIE

  1. W dużej misce mieszamy mąkę, cynamon i sodę.
  2. Daktyle blendujemy z sokiem jabłkowym na mus.
  3. Mus przekładamy do suchych składników i mieszamy najpierw łyżką, a potem masę krótko wyrabiamy ręcznie, tylko do połączenia składników. Ciasto powinno mieć konsystencję miękkiej plasteliny.
  4. Odrywamy kawałki masy, dłońmi formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, lekko je rozpłaszczamy i układamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia.
  5. Kciukiem albo np. podstawą kieliszka robimy w ciastkach dołki, które wypełniamy dżemem. Całość można posypać małą ilością cukru.
  6. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 15 minut.

Smacznego !

3 myśli na temat “Szybkie ciastka z dżemem malinowym, fit, wegańskie

Dodaj komentarz