Ekspresowe i bardzo łatwe, owsiane ciastka z dziurką i dżemem malinowym domowej roboty. Pyszne, chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. A do tego zdrowe, a nawet najzdrowsze, bo wegańskie i fit: bez masła, oleju i innego tłuszczu, bez jajek, mogą być bezglutenowe i bez cukru. Do ciastek pasuje dowolny kwaskowaty dżem, powidła, konfitura czy marmolada.
Szybkie fit ciastka z dżemem – SKŁADNIKI
ok. 12 ciasteczek
- 180 g mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych górskich, mogą być bezglutenowe
- 130 g mięsistych daktyli dobrej jakości bez pestek
- 105 g soku jabłkowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/3 łyżeczki sody
Na wierzch
- najprostszy i zdrowy dżem malinowy, truskawkowy lub inny ulubiony dżem / powidła domowe lub kupne o dobrym składzie
- kilka szczypt cukru brązowego (niekoniecznie)
Dżem zrobiłam nieco inaczej niż w podlinkowanym przepisie, bo owoce zblendowałam i w ten sposób wyszła raczej marmolada. Lekko rozmrożone maliny zblendowałam z daktylami na mus (pominęłam wodę), mieszając zagotowałam go, wyłączyłam gaz, dodałam nasiona chia i odstawiłam do przestudzenia oraz zgęstnienia.
Szybkie fit ciastka z dżemem – WYKONANIE
- W dużej misce mieszamy mąkę, cynamon i sodę.
- Daktyle blendujemy z sokiem jabłkowym na mus.
- Mus przekładamy do suchych składników i mieszamy najpierw łyżką, a potem masę krótko wyrabiamy ręcznie, tylko do połączenia składników. Ciasto powinno mieć konsystencję miękkiej plasteliny.
- Odrywamy kawałki masy, dłońmi formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, lekko je rozpłaszczamy i układamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia.
- Kciukiem albo np. podstawą kieliszka robimy w ciastkach dołki, które wypełniamy dżemem. Całość można posypać małą ilością cukru.
- Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 15 minut.
Smacznego !
Wyszły pyszne! Do dziurek dałam domowe powidła i dżem z czarnej porzeczki 🙂
Z powidłami to najzdrowsza wersja!
Twoje przepisy są genialne. Szybkie i pyszne. Pozdrawiam i życzę dalszych inspiracji
Dzięki !!! <3