ciasto daktylowe fit bez cukru

Ciasto DAKTYLOWE fit – bananowe, bez cukru, wegańskie

Moim największym kulinarnym hobby, poza wyżerką oczywiście, jest tworzenie deserów, a szczególnie pieczenie zdrowych wegańskich ciast bez dodatku tłuszczu. Ostatnio mam tyle nowych pomysłów na słodkości, że już nie wyrabiam się z wcielaniem ich w życie oraz spożyciem (aż dziw, że w ogóle nie tyję!). Tym razem powstało naprawdę przepyszne razowe ciasto daktylowe z bananami słodzone tylko owocami, które jest tak puszyste, a jednocześnie wilgotne, że dosłownie rozpływa się w paszczy! Bardzo proste i szybkie, a całkiem efektowne.

Ciasto jest tylko lekko słodkie, ale można je dosłodzić np. kilkoma łyżkami ksylitolu, erytrolu lub cukru.

 

Ciasto daktylowe fit bez cukru – SKŁADNIKI

  • 3 małe bardzo dojrzałe banany (270 g)
  • 200 g mąki pszennej razowej
  • 200 ml mleka owsianego niesłodzonego (ewentualnie wody)
  • 140 g suszonych daktyli dobrej jakości bez pestek
  • 50 g pistacji niesolonych lub innych orzechów + trochę do posypania na wierzchu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu, przyprawy do piernika lub przyprawy do szarlotki

Orzechy najzdrowsze są na surowo, dlatego rzadko piekę z nimi ciasta, a przynajmniej powinnam…

 

Ciasto daktylowe fit bez cukru – SKŁADNIKI

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
  2. W dużej misce mieszamy mąkę, sodę oraz przyprawy.
  3. Banany blendujemy na gładki mus.
  4. Daktyle blendujemy ze 100 ml mleka (resztę mleka dodajemy osobno).
  5. Mieszamy wszystkie mokre składniki, wlewamy je do miski z suchymi składnikami i łączymy dokładnie. Na koniec wsypujemy grubo pokrojone pistacje i jeszcze raz mieszamy.
  6. Masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki o wymiarach ok. 11 x 25 cm, wierzch posypujemy orzechami. Pieczemy przez ok. 45 minut lub do suchego patyczka.

Zawsze, kiedy robię wszystko w tej kolejności, ciasto najlepiej wyrasta. Ale można też zblendować za jednym zamachem banany, daktyle, całe mleko i sok z cytryny.

Bon appétit !

Ciasto daktylowe fit bez cukru wegańskie
Ciasto daktylowe fit – bananowe, bez cukru, wegańskie

4 myśli na temat “Ciasto DAKTYLOWE fit – bananowe, bez cukru, wegańskie

  1. Brązowe, super-dojrzałe banany czekały właśnie na ten przepis. 😉 Ciasto ma świetną konsystencję, przyjemny smak ale… jest dla mnie za mało słodkie. To pierwsze z Twoich ciast, w którym brakuje mi słodzidła. No i kombinuję, który z wegepediowych kremów najbardziej by tu pasował i wniósł nieco więcej słodyczy… 🙂

    1. Faktycznie, nie zaznaczyłam w przepisie, że ciasto jest tylko lekko słodkie. Dla mnie wystarczająco (to dziwne, bo ja lubię dość słodkie rzeczy), ale dla niektórych, to może być za mało. 🙂 A z kremów polecam ekstremalnie słodkie smarowidło do pieczywa: http://wegepedia.pl/wordpress/krem-czekoladowy-z-daktyli-weganski/ , karmel z daktyli: http://wegepedia.pl/wordpress/karmel-z-daktyli/ , albo np. nutellę: http://wegepedia.pl/wordpress/weganska-nutella-z-daktyli/

      1. Zrobiłam czekoladowy z daktyli i już się obżeram. 🙂 To była niezła zmyła. Po doświadczeniach z innymi Twoimi ciastami, gdzie rzut oka na listę składników wystarczył, bym poskąpiła cukru, tym razem miałam ochotę na coś naprawdę słodkiego. Brak doświadczenia w pieczeniu ciast na samych owocach nie pomógł mi w ocenie. A tu takie zaskoczenie… 🙂
        Samo ciasto jest naprawdę smaczne i ma fantastyczną, aksamitną konsystencję. I pewnie gdybym się nie nastawiła na słodycz ekstremalną, to i nie odniosłabym wrażenia, że jest za mało słodkie. W każdym razie jest na pewno do powtórzenia, gdy będę w innym nastroju. A ta porcja zostanie pochłonięta w towarzystwie czokodaktylowego kremu. 🙂

        1. No właśnie, bo wcześniej już kilka osób pisało, że moje ciasta są za słodkie, dlatego pomyślałam, że to będzie w sam raz. Ale rzeczywiście ważne jest nastawienie, ja z góry wiedziałam, że to ciasto tym razem nie powali słodyczą. 😉

Dodaj komentarz

Wpisz brakującą liczbę *