Sos paprykowo-pomidorowy do makaronu w 5 minut

Sos paprykowo-pomidorowy do makaronu w 5 minut

Kolejny pyszny wegański sos do makaronu i nie tylko, którego ukręcenie jest szybsze niż ugotowanie spaghetti czy orecchiette. Tym razem w smakowitym pomarańczowym kolorze i o zabójczym paprykowym aromacie. Turbozdrowy i dietetyczny, bo ultrawarzywny i bez dodatku tłuszczu (oleju). Idealny zarówno na skwary, jak i siwe mrozy – możemy bezpośrednio po zblendowaniu polać nim gorący lub zimny makaron pełnoziarnisty, albo podgrzać go i wtedy rzucić na pastę. Przepis można, a nawet trzeba, dowolnie modyfikować.

Sos paprykowo-pomidorowy świetnie sprawdza się również jako pasta do pieczywa (np. bułek pełnoziarnistych bez drożdży w 20 min.), domowych wrapów i naleśników czy jako dip do surowych warzyw i domowych krakersów pełnoziarnistych.

Polecam również inne błyskawiczne sosy bez gotowania: wegański sos serowy do makaronu oraz sos potrójnie pomidorowy do makaronu i pizzy.

Sos paprykowo-pomidorowy do makaronu – SKŁADNIKI

4 porcje

  • 2 średnie pomidory (w sumie ok. 260 g)
  • 1 papryka żółta lub czerwona – użyłam żółtej
  • ½ kubka pomidorów suszonych, nie w oleju (można je namoczyć na kilka minut, żeby pozbyć się części soli)
  • 1/3 kubka kukurydzy z puszki
  • ¼ – ½ kubka nerkowców lub innych orzechów albo nasion
  • 2 łyżki soku z cytryny lub 2–3 łyżki soku z pomarańczy
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki cebuli suszonej
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (niekoniecznie)
  • 1 łyżeczka suszonego estragonu
  • ½ – 1 łyżeczka suszonej chili w proszku
  • pieprz (niekoniecznie)

Soli już nie dodaję, ponieważ suszone pomidory są słone.

DODATKOWO

  • posiekana suszona lub świeża papryczka chili do posypania na wierzchu

Sos paprykowo-pomidorowy do makaronu – WYKONANIE

Wszystkie składniki blendujemy na mniej lub bardziej gładką masę.

Bon appétit !

4 myśli na temat “Sos paprykowo-pomidorowy do makaronu w 5 minut

Dodaj komentarz