Makaron z brokułami i wegańskim sosem serowym

Szybki makaron z brokułami i wegańskim sosem serowym

Zielony to mój ulubiony kolor, stąd ostatnio mój blog zarasta nieco zielskiem, (ale obiecuję, że pozostałe kolory tęczy już niebawem powrócą). Tym razem przygotowałam ekstra przepis dla fanów brokuła oraz osób, które dopiero polubią to krnąbrne warzywo – pełnoziarnisty makaron z brokułami i najłatwiejszym, kremowym sosem serowym, czyli włoska pasta broccoli. Danie jest tak proste i pyszne, że będziecie mieli ochotę przyrządzać je codziennie na obiad i kolację!

Szybki makaron z brokułami – SKŁADNIKI

2–3 porcje

  • 1 świeży brokuł o wadze 500 g
  • 1 mała cebula
  • 1–2 ząbki czosnku

Wegański sos serowo-śmietanowy

  • 30 g nerkowców
  • 30 g płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 150 ml (g) mleka owsianego
  • sól, dużo pieprzu

Dodatkowo

  • 2–3 porcje ugotowanego, ulubionego makaronu pełnoziarnistego, u mnie spaghetti
  • kawałki cytryny (niekoniecznie)

Szybki makaron z brokułami – WYKONANIE

  1. Patelnię z nieprzywierającą powłoką stawiamy na średnim ogniu. Wlewamy kilka łyżek wody, wrzucamy drobno posiekaną cebulę, drobno pokrojonego brokuła oraz zmiażdżony w prasce czosnek. Przykrywamy i dusimy do miękkości podlewając wodą od czasu do czasu. Pod koniec gotowania zdejmujemy pokrywkę i cały płyn z patelni odparowujemy.
  2. Wszystkie składniki sosu blendujemy na gładko.
  3. Miksturę wlewamy na patelnię, mieszamy i krótko gotujemy, aż sos zgęstnieje.
  4. Dodajemy ciepły makaron, mieszamy i gotujemy jeszcze z minutę.

Podajemy na gorąco z cząstkami cytryny.

Smacznego !

2 myśli na temat “Szybki makaron z brokułami i wegańskim sosem serowym

    1. W tym przepisie polecam nic nie zmieniać, wtedy danie wyjdzie idealnie. Płatki drożdżowe są tu niezbędne, a nerkowce można ewentualnie zastąpić orzechami ziemnymi albo ziarnami słonecznika, ale przez to smak sosu będzie wyraźnie inny.

Dodaj komentarz