razowe krakersy serowe

Domowe KRAKERSY pełnoziarniste – prosty przepis

Pyszne i chrupiące domowe krakersy pełnoziarniste, czyli zdrowa przekąska dla wymagających. Same jednak nie są zbyt wymagające, cały sekret polega na jak najcieńszym rozwałkowaniu ciasta i wyjęciu krakersów z piekarnika zanim pójdą z dymem. 😉

 

Domowe krakersy pełnoziarniste – SKŁADNIKI

SUCHE SKŁADNIKI

  • 200 g mąki razowej pszennej – użyłam orkiszowej
  • 2–3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych dobrej jakości (bez nich krakersy też wyjdą, ale nie będą miały serowego smaku)
  • 1 łyżka nasion sezamu – czarnych lub białych
  • 1 łyżka cebuli suszonej
  • 1 łyżeczka czosnku suszonego
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • ¼ łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki całych nasion kminku
  • pieprz

MOKRE SKŁADNIKI

  • 30 g koncentratu pomidorowego
  • 110–130 ml wody (100 ml wody możemy dodać od razu, resztę dolewamy stopniowo)
  • 1–2 łyżeczki białego miso (zamiast niego możemy użyć ½ łyżeczki zwykłej soli)

 

Domowe krakersy pełnoziarniste – WYKONANIE

  1. W dużej misce mieszamy dokładnie suche składniki.
  2. Jeśli używamy miso, mokre składniki najlepiej ze sobą zmiksować/zblendować. Jeśli dodajemy tylko wodę i koncentrat, wystarczy zmieszać je łyżką.
  3. Mokre składniki wlewamy do suchych, mieszamy łyżką, potem ręcznie, a następnie chwilę wyrabiamy masę. Jeśli potrzeba, dolewamy trochę wody. Ciasto powinno być zwarte, niezbyt klejące i powinno dość łatwo dać się rozwałkować na grubość 1–3 mm (stolnicę i wałek lekko oprószamy mąką). Im cieńszy będzie placek, tym krakersy wyjdą bardziej chrupiące. Najlepiej podzielić ciasto na 2 części – łatwiej będzie równomiernie je rozwałkować. Nożem do pizzy lub zwykłym kroimy placek na czworokąty lub trójkąty dowolnej wielkości.
  4. Ciastka pieczemy przez 15–20 minut180°C na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ważne, żeby co jakiś czas sprawdzać co u nich słychać, ponieważ łatwo się przypalają. Krakersy wyjmujemy z piekarnika, kiedy będą przyrumienione i chrupiące, ale jeszcze nie zwęglone 😉

Bon appétit !

razowe krakersy serowe
Prosty przepis na zdrowe domowe krakersy pełnoziarniste – ciasto przed rozwałkowaniem

 

7 myśli na temat “Domowe KRAKERSY pełnoziarniste – prosty przepis

Dodaj komentarz

Wpisz brakującą liczbę *