Pesto z pietruszki i słonecznika, fit, wegańskie

Pesto z pietruszki i słonecznika, fit, wegańskie

Szybki przepis na pyszny i zdrowy obiad lub kolację: makaron pełnoziarnisty z dietetycznym, aromatycznym pesto z pietruszki. Tradycyjne pesto idzie w biodra jak strzała – zawiera morze oliwy (1 łyżka ma aż 100 kcal!) i góry najtłustszego sera (twardego). A na tłuszcz warto szczególnie uważać. Dlatego korzystając z okazji przypomnę, że 1 g tłuszczu ma aż 9 kcal, a 1 g węglowodanów i białka – tylko po 4 kcal… Moje pesto jest równie smakowite jak tradycyjne, a maksymalnie odchudzone i zdrowe – bez sera i bez oliwy.

Domowe pesto można ukręcić również z inną, wyrazistą zieleniną: bazylią, rukolą, lubczykiem czy koperkiem.

Pastę pietruszkową podajemy z makaronem, kopytkami, na grzankach, kanapkach czy jako dodatek do sałatek.

Fit pesto z pietruszki – SKŁADNIKI

2 porcje

  • 1 duży pęczek natki pietruszki (ok. 45 g), liście + łodyżki
  • ½ dużej, żółtej papryki
  • 5 łyżek płatków drożdżowych nieaktywnych – dla serowego smaku
  • 1 łyżka czosnku niedźwiedziego
  • 1 mały ząbek czosnku
  • sok z połowy małej cytryny (lub mniej)
  • 2 łyżki nasion słonecznika lub dyni (15 g)
  • sól, pieprz

Fit pesto z pietruszki – WYKONANIE

Wszystkie składniki blendujemy do uzyskania lekko grudkowatej konsystencji, nie zupełnie gładkiej.

Smacznego !

Dodaj komentarz