Bułki pełnoziarniste bez drożdży

Bułki pełnoziarniste bez drożdży w 20 min. – przepis fit

Pyszne i zdrowe bułki pełnoziarniste bez drożdży, które przygotowuje się tak szybko i prosto jak najbanalniejsze ciastka – bez wyrabiania, bez czekania przez co najmniej godzinę, aż drożdże zaczną pracować i ciasto odpowiednio wyrośnie, bez formowania, bo wystarczy tylko rzucić porcję masy na blachę. Takie buły możemy zrobić w dowolnym rozmiarze, na słono lub na słodko, dodać ulubione przyprawy czy posypać pestkami lub orzechami. Jeśli więc nawiedzi nas nagła chęć na świeże i pyszne pieczywo, możemy je mieć na talerzu już za 20 minut przy minimalnym nakładzie pracy!

Takie razowe bułki świetnie smakują np. z dżemem lub zdrową nutellą z daktyli.

Poniższy fit przepis pochodzi z wegańskiej książki „Happy Herbivore Light & Lean”.

 

Bułki pełnoziarniste bez drożdży – 8 bułek – SKŁADNIKI

  • 2 kubki mąki pszennej razowej drobno mielonej
  • ½ kubka jabłka zmiksowanego na puree – dodaję trochę więcej
  • ½ kubka niesłodzonego mleka roślinnego, np. owsianego lub ryżowego – dolewam trochę więcej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1–2 łyżki lub więcej ksylitolu lub ewentualnie cukru (niekoniecznie) – taka lekko słodka wersja lepiej mi smakuje 🙂

 

Bułki pełnoziarniste bez drożdży – WYKONANIE

  1. Piekarnik nagrzewamy do 200–220°C.
  2. W dużej misce mieszamy dokładnie suche składniki.
  3. Dodajemy puree jabłkowe i dokładnie mieszamy łyżką lub ręcznie.
  4. Wlewamy mleko i dokładnie łączymy łyżką – według oryginalnego przepisu ciasto powinno być gęste. Jeśli jednak wyda nam się ono zbyt zbite, możemy dolać więcej mleka. Mnie bardziej smakują buły z trochę rzadszego ciasta.
  5. Porcje masy nakładamy łyżką na blachę pokrytą papierem do pieczenia – nie musimy się przy tym zbytnio patyczkować, bułki nie muszą być piękne, przede wszystkim mają być błyskawiczne 🙂 . Pieczemy przez 10–15 min.

Bon appétit !

 

9 myśli na temat “Bułki pełnoziarniste bez drożdży w 20 min. – przepis fit

    1. Ja też mocno wątpiłam w ten przepis, ale bułki okazały się naprawdę super! Na drugi dzień też są bardzo dobre, nie zsychają się.

    1. I właśnie o to chodzi 🙂 . W dodatku te bułki robi się tak szybko, że wyjście po pieczywo do marketu zajmie więcej czasu!

Dodaj komentarz

Wpisz brakującą liczbę *