sos potrójnie pomidorowy

Sos potrójnie pomidorowy do makaronu i pizzy (5-minutowy, bez gotowania)

Wielbiciele gotowania mogą nie polubić tego przepisu, bo wymaga on tylko odpalenia blendera (chociaż, oczywiście, danie można też podgrzać). Na pocieszenie napiszę, że poniższy sos potrójnie pomidorowy jest przepyszny i robi takie wrażenie, jakbyśmy 3 godziny garbili się pod okapem. W dodatku pasuje do wszelkiego rodzaju makaronów, lazanii i innych zapiekanek oraz do pizzy pod wegański ser i warzywa. Swój ciemniejszy kolor zawdzięcza suszonym pomidorom oraz daktylom. Mnie najlepiej smakuje z dodatkiem zielonego groszku i posypany tartym parmigiano–vegano (wegański parmezan z orzechów).

Polecam również inny szybki sos bez gotowania – wegański sos serowy do makaronu.

 

Sos potrójnie pomidorowy – (3-5 porcji) – SKŁADNIKI

  • 450 g pomidorów świeżych
  • ½ kubka pomidorów suszonych (nie w oleju)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • garść świeżych liści bazylii
  • 2 łyżki cebuli suszonej
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (niekoniecznie)
  • 1–2 ząbki czosnku
  • 2–4 daktyle bez pestek (ewentualnie 1–3 łyżeczki ksylitolu lub cukru)
  • 1 łyżeczka lub więcej oregano lub ziół prowansalskich
  • pieprz
  • sól
  • ¼ awokado (niekoniecznie)

 

Sos potrójnie pomidorowy – WYKONANIE

Wszystko razem w miarę dokładnie blendujemy. Podajemy na przykład z gorącym makaronem razowym.

Bon appétit !

 

7 myśli na temat “Sos potrójnie pomidorowy do makaronu i pizzy (5-minutowy, bez gotowania)

  1. Ciekawe i bardzo kreatywne 🙂 Raczej nie podałam bym go na zimno ale chętnie spróbuje jako sos do pizzy czy zapiekanki. Myślisz, że można to jeszcze uprościć wykorzystując pomidory z puszki ?

    1. Ten sos nie musi być podawany tylko na zimno, można go podgrzać. Myślę, że pomidory z puszki też się sprawdzą.

  2. Faktycznie szybki w przygotowaniu, obiad w 10 min, przygotowuje się tyle ile gotuje się makaron. W smaku super. Przepis dla mających mała czasu i dla tych leniwych.

Dodaj komentarz

Wpisz brakującą liczbę *