Szybki makaron z cukinią i papryką w kremowym sosie

Szybki makaron z cukinią i papryką w kremowym sosie

Uwieeelbiam makarony z wegańskimi, kremowymi sosami, dlatego nie mogłam sobie odmówić upichcenia kolejnego łatwego dania w tym stylu. Oto pełnoziarnisty makaron z cukinią i papryką lub marchewką oraz śmietanowym sosem doprawionym 3 paprykami: słodką, wędzoną i gochugaru.

Makaron z cukinią i papryką / marchewką – SKŁADNIKI

2 porcje

  • 1 mała cebula czerwona
  • 1 mała cukinia, ok. 270 g
  • 1 mała papryka (ok. 160 g) lub mała marchewka (120 g)
  • 2 ząbki czosnku

Wegański kremowy sos z papryką

  • 30 g nerkowców
  • 30 g płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 160 g (ml) mleka owsianego
  • po 1 łyżeczce: słodkiej papryki w proszku, słodkiej papryki wędzonej i papryki gochuragu (lub trochę mniej chili)
  • sól

Oprócz tego

  • 2 porcje ugotowanego, ulubionego makaronu pełnoziarnistego – u mnie spaghetti połamane na 4 części
  • kawałki cytryny (niekoniecznie)

Makaron z cukinią i papryką / marchewką – WYKONANIE

  1. Patelnię z nieprzywierającą powłoką stawiamy na średnim ogniu. Wlewamy kilka łyżek wody, wrzucamy cebulę posiekaną w piórka oraz paprykę pokrojoną w cienkie paski. Przykrywamy i dusimy przez kilka minut podlewając wodą od czasu do czasu.
  2. Dorzucamy cukinię pokrojoną w cienkie słupki oraz zmiażdżony w prasce czosnek i dusimy do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania zdejmujemy pokrywkę i cały płyn z patelni odparowujemy.
  3. Wszystkie składniki sosu blendujemy na gładko.
  4. Miksturę wlewamy na patelnię, mieszamy i krótko gotujemy, aż sos zgęstnieje.
  5. Dodajemy gorący lub przestudzony makaron, mieszamy i gotujemy jeszcze z minutę.

Podajemy z cząstkami cytryny.

Smacznego !

4 myśli na temat “Szybki makaron z cukinią i papryką w kremowym sosie

    1. Nerkowce i płatki dodajemy zgodnie z punktem 3 – blendujemy je z pozostałymi składnikami na gładki sos.

Dodaj komentarz