Wegański chlebek bananowy fit - kakaowy, bez cukru

Wegański chlebek bananowy fit, kakaowy, bez cukru

Pyszny, piękny i niezawodny wegański chlebek bananowy – to coś pomiędzy chlebem a ciastem, dlatego nie jest zbyt słodki. Prawie nie czuć w nim bananów, a po dodaniu małej ilości kakao lub karobu smakiem przypomina nieco piernik. Może być kakaowy, ale nie musi. Wymiata na miejscu i na wynos.

Korzystając z okazji polecam dwa podobne i sprawdzone wypieki: wegański chlebek bananowy w wersji bezglutenowej oraz ciasto daktylowe z bananami słodzone tylko owocami.

Wegański chlebek bananowy fit bez cukru
Wegański chlebek bananowy fit z porzeczkami – pyszny polany syropem daktylowym!

Wegański chlebek bananowy fit – SKŁADNIKI

ok. 8 porcji

  • 300 g bardzo dojrzałych bananów (ok. 3 średnie owoce)
  • 110 g ksylitolu, ewentualnie cukru
  • 300 g mąki pszennej razowej, typ 1850, może być orkiszowa pełnoziarnista
  • 20 g karobu lub kakao
  • 150 g mleka roślinnego niesłodzonego, najlepiej naturalnie słodkiego, jak owsiane czy ryżowe
  • 1 łyżka (15 g) proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu

Jeśli chcecie zrezygnować z karobu lub kakao, dodajcie w sumie 320 g mąki. Jeśli użyjecie więcej kakao, wsypcie odpowiednio mniej mąki.

Na wierzch

  • 100 g czarnej porzeczki lub 1 banan

Wegański chlebek bananowy fit – WYKONANIE

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
  2. 3 banany, ksylitol, karob, mleko oraz cynamon blendujemy na gładką masę. Jeśli nie macie blendera, banany możecie rozgnieść dokładnie widelcem albo tłuczkiem do ziemniaków i połączyć z pozostałymi składnikami.
  3. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, a następnie stopniowo wsypujemy do płynnej masy i dokładnie mieszamy – możemy użyć miksera.
  4. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki o wymiarach ok. 11 x 25 cm. Na wierzchu układamy porzeczki lub pokrojonego w plasterki banana.
  5. Pieczemy przez ok. 50 minut lub do suchego patyczka.

Bon appétit !

9 myśli na temat “Wegański chlebek bananowy fit, kakaowy, bez cukru

  1. Świetny przepis, z pewnością wypróbuję. Zwłaszcza dlatego, że jest bez jajek – mój najmłodszy ich nie może jeść, wiec idealnie się składa.

  2. Można zmienić mąkę na bezglutenową? W jakich proporcjach? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź, pozdrawiam, Kasia

Dodaj komentarz