Sprawdzony przepis na prostą, wegańską sałatkę z ryżem brązowym lub czerwonym, mango, pomidorkami koktajlowymi, winogronami i szczypiorem oraz smakowitym i szybkim niskotłuszczowym dressingiem z mango i octu ryżowego.
Na tę przepyszną, soczystą i dietetyczną sałatkę trafiłam na jednym z moich ulubionych wegańskich kanałów na YouTube na temat The Whole Food, Plant-Based Diet – Jane Esselstyn. Prowadzą go córka i żona wegańskiego kardiochirurga, doktora Caldwella Esselstyna, który osiągnął najlepsze wyniki na świecie (obok doktora Deana Ornisha) w leczeniu chorób układu krążenia, a dokonał tego za pomocą niskotłuszczowej diety roślinnej. Bardzo polecam jego genialną książkę Chroń i lecz swoje serce, która nie tylko pomoże Wam uchronić się przed atakiem serca, ale również trwale i zdrowo schudnąć.
Jeśli lubicie sałatki warzywno-owocowe, to na pewno posmakuje Wam też boska sałatka z mango, cebulą i fasolą.
Lekka sałatka z ryżem i mango – SKŁADNIKI
2–3 porcje
- 2 kubki ryżu brązowego / czerwonego lub makaronu pełnoziarnistego w kształcie ryżu
- ½ kubka posiekanego szczypioru
- ½ dużego, dojrzałego i soczystego mango – niedojrzałe zepsuje całą sałatkę
- kilkanaście pomidorków koktajlowych
- kilkanaście winogron
- ½ papryki żółtej lub czerwonej
- kilka łyżek posiekanej kolendry lub natki pietruszki
- rukola
Do sałatki świetnie pasuje też ugotowana czerwona fasola.
Fit dressing
- 6 łyżek (lub więcej) octu ryżowego – można go zamienić na ocet balsamiczny, ale wtedy sos będzie miał ciemniejszy kolor
- ½ dużego, bardzo dojrzałego mango
- sól, pieprz
Lekka sałatka z ryżem i mango – WYKONANIE
- Do dużej miski wrzucamy całkowicie ostudzony ryż, pokrojone w kostkę mango i paprykę, przekrojone na pół pomidorki i winogrona, szczypior i posiekaną kolendrę.
- Robimy dressing: blendujemy mango z octem ryżowym i przyprawami.
- Mieszamy dokładnie wszystkie składniki.
- Podajemy z rukolą.
Smacznego!
Bdb 🙂
Fajny pomysł z tym mango! Sama nie wpadłabym na takie połączenie.