Sałatka meksykańska - fit, wegańska

Sałatka meksykańska – fit, wegańska

Przepis na sałatkę idealną, jedną z moich absolutnie ulubionych. Sałatka meksykańska jest tak zdrowa, pożywna i sycąca, że często jem ją w ramach obiadu, zwłaszcza latem. Jest szybka i bardzo łatwa, ze składników dostępnych w każdym dyskoncie. Idealna na imprezy, w tym grilla. Podajemy ją solo lub z tortillą kukurydzianą czy domowymi nachosami – z nachosów można ułożyć koronę na wierzchu i danie będzie wyglądało jak sałatka król imprezy. Świetna jako drugie śniadanie na wynos. Recepturę łatwo modyfikować. Aby otrzymać najbardziej dietetyczną wersję, należy pominąć awokado.

Wegańska sałatka meksykańska – SKŁADNIKI

3–4 porcje

  • 1 puszka fasoli czerwonej lub czarnej
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 papryka czerwona
  • 1 małe kwaśne jabłko, kawałek ananasa lub kilka ogórków konserwowych / kiszonych
  • 1 dojrzałe awokado (niekoniecznie)
  • ½ małej cebuli czerwonej
  • kilka łyżek posiekanej natki pietruszki lub kolendry
  • 3–5 łyżek płatków drożdżowych nieaktywnych (zamiast sera)

Dietetyczny sos

  • 3–5 łyżek jogurtu sojowego naturalnego
  • 2 łyżeczki delikatnej musztardy
  • 2 łyżeczki octu ryżowego
  • dużo pieprzu, chili, sól jodowana
  • 2 ząbki czosnku lub 1 łyżeczka suszonego

Rady: do sałatki można też dodać trochę ugotowanego ryżu, quinoa czy kaszy jaglanej. Przyprawy mogą być dowolne, świetnie pasuj tu np. słodka papryka wędzona (½–1 łyżeczka). Zamiast zwykłej soli można dodać sól czarną, czyli kala namak, która ma fajny jajeczny aromat.

Wegańska sałatka meksykańska – WYKONANIE

  1. Fasolę i kukurydzę odcedzamy, płuczemy na sicie pod kranem i odstawiamy do porządnego odcieknięcia.
  2. Paprykę, jabłko (ze skórką) i awokado kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy.
  3. Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą.
  4. Wszystkie ingrediencje sałatki łączymy.

Smacznego !

Dodaj komentarz