Sałatka z mango, fasolą, awokado, cebulą, kolendrą i cytryną

Sałatka z mango, fasolą, awokado, cebulą, kolendrą i cytryną

Kolorowa, dietetyczna i całkiem pożywna sałatka, która smakuje wszystkim o każdej porze roku – z mango, fasolą i kolendrą oraz cytrynowym lub limonkowym dressingiem. Bez dodatku olejów, ale za to ze zdrowymi tłuszczami, których źródłem są awokado i orzechy. Przepis pochodzi ze świetnej książki Chroń i lecz swoje serce autorstwa chirurga, autorytetu w dziedzinie leczenia chorób układu krwionośnego, doktora Caldwella Esselstyna oraz jego żony Ann, która świetnie gotuje. Małżonkowie oraz ich dzieci od dziesięcioleci jedzą tylko rośliny, wnuki trochę krócej. Wszystkie przepisy kulinarne w książce są wegańskie i niskotłuszczowe, idealne również dla osób odchudzających się. Korzystając z okazji przypomnę, że na moim blogu większość receptur jest niskotłuszczowa, a wszystkie w 100% roślinne.

 

Sałatka z mango, fasolą i awokado – SKŁADNIKI

2 porcje

  • 2 dojrzałe mango
  • 1 puszka (250 g po odsączeniu) fasoli czerwonej lub czarnej, fasolę można też ugotować w domu
  • ¼–½ czerwonej cebuli lub szczypior
  • ½ szklanki kolendry
  • ok. ¼ dojrzałego awokado lub garść orzechów włoskich (niekoniecznie)
  • skórka otarta z 1 cytryny lub limonki
  • sok z 1 cytryny lub limonki
  • dowolna sałata – najlepiej unikać sałaty lodowej, która ma mało wartości odżywczych

 

Sałatka z mango, fasolą i awokado – WYKONANIE

  1. Mango, cebulę i awokado kroimy w kostkę.
  2. Fasolę płuczemy na sicie.
  3. Wszystkie składniki łączymy.

Podajemy na świeżej sałacie.

Bon appétit !

 

Jedna myśl na temat “Sałatka z mango, fasolą, awokado, cebulą, kolendrą i cytryną

Dodaj komentarz