Sałatka / surówka z selera naciowego i jabłka, fit, wegańska

Sałatka / surówka z selera naciowego i jabłka, fit, wegańska

Słodko-słona surówka z selera naciowego, jabłka, orzechów włoskich oraz rodzynek lub żurawiny w delikatnym sosie jogurtowo-musztardowym. Przepis jest bardzo prosty, inspirowany znaną na całym świecie sałatką Waldorf. Surówka idealnie pasuje jako dodatek do obiadu, na kolację, do grilla i na inne imprezy. Jest wegańska, dietetyczna i fit – bez mięsa, bez jajek oraz bez majonezu. Polecam spróbować, bo smakuje bosko!

Sałatka z selera naciowego i jabłka – SKŁADNIKI

2 porcje

  • 4 łodygi selera naciowego, mogą być z liśćmi
  • 1 duże jabłko słodko-kwaśne
  • 2 garści drobnych rodzynek lub suszonej żurawiny
  • 1 garść orzechów włoskich
  • ok. ¼ małej cebuli (niekoniecznie)

Wegański sos jogurtowy

  • 4 hojne łyżki (ok. 100 g) jogurtu sojowego naturalnego
  • 1 hojna łyżeczka musztardy
  • pieprz, sól
  • 1 łyżeczka ksylitolu, erytrolu lub cukru (niekoniecznie)

Sałatka z selera naciowego i jabłka – WYKONANIE

  1. Łodygi selera cienko kroimy.
  2. Jabłko ze skórką kroimy w małą kostkę.
  3. Cebulę drobno siekamy.
  4. Orzechy kroimy na małe lub średnie kawałki.
  5. Składniki sosu dokładnie mieszamy.
  6. Wszystkie składniki surówki łączymy.

Smacznego !

4 myśli na temat “Sałatka / surówka z selera naciowego i jabłka, fit, wegańska

  1. Do tej pory nie znosiłem selera naciowego w surowej postaci, ale ta sałatka całkowicie zmieniła moje zdaniem o nim. Jest chrupiąca, orzeźwiająca jeśli można tak powiedzieć, a sos jogurtowy pasuje dosłownie do wszystkiego. Dziękuję bardzo za przepis 🙂

  2. Sałatka jest wyśmienita. Świetnie dopasowane smaki i tekstury. Całkowicie odmieniła moje zdanie o surowym selerze naciowym 🙂

Dodaj komentarz