Szybka i przepyszna sałata po koreańsku przypominająca nieco kimchi. Słodko-kwaśna z ognistą nutą, której dostarcza papryka gochugaru. Ta surówka to najlepszy dodatek do obiadu nie tylko azjatyckiego! Ważne, aby przygotować ją tuż przed podaniem, wtedy nie straci na chrupkości.
Dla urozmaicenia do sałatki zamiast części zieleniny można dodać cienko pokrojonego ogórka oraz paprykę.
Pikantna sałata po koreańsku – SKŁADNIKI
1–2 porcje
- 1–2 sałaty rzymskie lub inna delikatna zielenina: sałata masłowa, roszponka, bok choy / pak choi…
- 1,5 łyżki białego sezamu
Słodko-kwaśny dressing z gochugaru
- 2 łyżki posiekanego szczypioru / cebulki dymki
- 1–2 ząbki czosnku
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżka sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
- 1 łyżka syropu klonowego
- co najmniej 2 łyżeczki papryki gochugaru
- 1 łyżeczka słodkiej papryki suszonej
- ¼ łyżeczki suszonego imbiru
Pikantna sałata po koreańsku – WYKONANIE
- W jak największej misce przygotowujemy dressing, czyli mieszamy ze sobą: szczypior, zmiażdżony w prasce czosnek, ocet, sos sojowy, syrop klonowy, gochugaru, słodką paprykę i imbir. Odstawiamy na kilka minut do zgęstnienia.
- Sezam prażymy na suchej patelni, studzimy i miażdżymy w moździerzu, aby wydobyć obłędny aromat.
- Sałatę myjemy, rwiemy i suszymy w wirówce do sałaty.
- Zielsko przekładamy do miski, dodajemy sezam i mieszamy dłońmi lub łyżką.
Podajemy od razu.
Smacznego !