Smażone tofu z warzywami po chińsku, fit, na ostro

Smażone tofu z warzywami po chińsku, fit, na ostro

Aromatyczne i przepyszne, smażone bez tłuszczu tofu z warzywami i ananasem po chińsku w sosie słodko-kwaśnym. Przepis jest bardzo łatwy i szybki, dlatego nawet początkujący w gotowaniu fan wegańskich i lekkich dań azjatyckich bez problemu sobie z nim poradzi.

Smażone tofu z warzywami – SKŁADNIKI

2 porcje

  • 1,5 kostki (w sumie 270 g) tofu naturalnego
  • ½ cebuli czerwonej
  • 1 czerwona papryka
  • ¾ kubka różyczek brokuła
  • 1 gruby plaster ananasa
  • 1 łyżka drobno posiekanego imbiru ze skórką
  • 1 łyżka zmiażdżonego w prasce czosnku
  • spory kawałek chili, pieprz
  • 2 hojne łyżki keczupu o jak najmniej ilości soli
  • 2 łyżki sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
  • 2 łyżki syropu klonowego lub z agawy
  • 3 (lub więcej) łyżki octu ryżowego
  • do podania: szczypior / cebulka dymka, sezam

Smażone tofu z warzywami – WYKONANIE

  1. Tofu kroimy w półplasterki o grubości ok. 1 cm lub w kostkę. Następnie obsmażamy je (aż lekko się przyrumieni z każdej strony), bez dodatku tłuszczu, na dobrej jakości patelni z nieprzywierającą powłoką lub układamy na blasze pokrytej pergaminem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 15 min. Tofu odkładamy na talerz.
  2. Patelnię z nieprzywierającą powłoką stawiamy na średnim ogniu, zagotowujemy na niej ze 4 łyżki wody i wrzucamy cebulę pokrojoną w grube piórka. Smażymy ze 3 minuty. W razie potrzeby dolewamy nieco wody.
  3. Wrzucamy paprykę pokrojoną w kawałki wielkości kęsa, brokuły, pokrojonego ananasa, imbir, czosnek, posiekane chili i pieprz. Smażymy na wodzie, aż warzywa nieco zmiękną.
  4. Dodajemy keczup, sos sojowy, ocet ryżowy i syrop klonowy, mieszamy.
  5. Kiedy warzywa będą al dente, wrzucamy tofu i smażymy jeszcze z minutę.

Chińszczyznę podajemy z ryżem brązowym, sezamem (może być podprażony na suchej patelni) i posiekaną ukośnie dymką.

Jak przygotowuję tofu bez tłuszczu do tego dania – dodatkowe rady

Obróbka termiczna powoduje, że tofu zyskuje zwartą konsystencję i nie rozpada się w potrawie.

  • jeśli smażę tofu na patelni, to kroję je w półplasterki (wtedy wystarczy tylko raz je przewrócić), a jeśli w piekarniku – w kostkę
  • smażąc tofu na patelni bez tłuszczu, przewracam je dopiero po kilku minutach, kiedy przyrumieni się z jednej strony. Należy smażyć na małym lub średnim ogniu
  • w piekarniku nie piekę tofu zbyt długo, tylko do lekkiego zrumienienia. Według mnie zbyt długie pieczenie powoduje, że w sosie tofu staje się gumiaste. Ja wolę, kiedy ma delikatną konsystencję

Smacznego !

3 myśli na temat “Smażone tofu z warzywami po chińsku, fit, na ostro

    1. Faktyczne duszenie odbywa się pod przykryciem i jednak w trochę większej ilości wody. Obróbka termiczna stosowana przeze mnie jest w zasadzie czymś pomiędzy smażeniem a duszeniem.:)

Dodaj komentarz