Sos mango chili czosnek imbir, dip słodko-ostry

Sos mango chili czosnek imbir, dip słodko-ostry

Domowy, słodko-kwaśny sos z mango do wytrawnych dań azjatyckich, ale nie tylko. Pasuje idealnie do sushi, spring rolls, buddha bowls, sałatek, wrapów, burgerów, frytek czy potraw z grilla.

Ten bardzo prosty przepis można dowolnie modyfikować. Mnie najbardziej smakuje wersja z dużą ilością czosnku, imbiru, soku z cytryny i octu, ale już bez chili… Chociaż bardziej popularny jest chyba pikantny dressing mango-chili-czosnek, bez imbiru.

Słodki sos mango chili – SKŁADNIKI

  • 1 średnie, bardzo dojrzałe mango
  • 4–6 łyżek octu ryżowego, soku z cytryny lub soku z limonki
  • ok. 2 ząbki czosnku
  • ok. 2 łyżeczki drobno posiekanego imbiru
  • ¼–½ papryczki chili – czerwone chili nadaje dipowi piękny, pomarańczowy kolor
  • 1 łyżka syropu klonowego lub syropu z agawy
  • sól

Słodki sos mango chili – WYKONANIE

Do blendera wrzucamy obrane mango bez pestki, zmiażdżony w prasce lub posiekany czosnek, obrany i posiekany imbir, kawałek chili oraz pozostałe składniki i blendujemy dokładnie.

Smacznego !

2 myśli na temat “Sos mango chili czosnek imbir, dip słodko-ostry

Dodaj komentarz