Bakłażan z patelni po chińsku, łatwy fit przepis

Bakłażan z patelni po chińsku, łatwy fit przepis

Kolejny szybki i łatwy przepis na fit stir-fry po azjatycku: bakłażan z cebulą i pieczarkami w sosie słodko-kwaśnym.

Bakłażan z patelni po chińsku – SKŁADNIKI

1–2 porcje

  • 1 duży bakłażan
  • ½ cebuli czerwonej
  • 2 pieczarki
  • 1 łyżka zmiażdżonego czosnku
  • 2 łyżeczki drobno posiekanego imbiru ze skórką
  • 1 łyżka sezamu lub orzechów ziemnych
  • 1–2 łyżki posiekanego szczypioru lub dymki (niekoniecznie)

Sos słodko-kwaśny

  • 2 łyżki sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki syropu daktylowego lub z agawy
  • 2 łyżeczki papryki gochugaru (takiej do kimchi)
  • 50 g (ml) wody

Bakłażan z patelni po chińsku – WYKONANIE

  1. Patelnię z nieprzywierającą powłoką stawiamy na średnim ogniu, rozgrzewamy na niej ze 4 łyżki wody i wrzucamy pokrojonego bakłażana, cebulę pokrojoną w grube piórka, pieczarki pokrojone w półplasterki, czosnek i imbir. Smażymy na wodzie mieszając od czasu do czasu, aż warzywa zmiękną. W razie potrzeby dolewamy nieco wody.
  2. Dodajemy wszystkie składniki sosu i mieszamy. Patelnię przykrywamy pokrywką na ok. 3 minuty, a następnie odkrywamy i smażymy, aż sos odpowiednio zgęstnieje.
  3. Sezam* podprażamy na suchej patelni, przekładamy na talerz i studzimy. Danie można posypać całymi nasionami, ale dla uzyskania zabójczego aromatu warto rozgnieść je w moździerzu.

Chińszczyznę posypujemy sezamem i posiekanym szczypiorem lub dymką i podajemy z ryżem.

 * Oczywiście najzdrowsze są nasiona surowe…

Smacznego !

4 myśli na temat “Bakłażan z patelni po chińsku, łatwy fit przepis

Dodaj komentarz