Lekki sos / dressing z papryki konserwowej

Lekki sos / dressing z papryki konserwowej

Smakowity dressing paprykowy o bardzo intensywnej barwie, wręcz oczojebny. Sos ma idealnie gęstą i kremową konsystencję, która podkręci na maksa każdą sałatkę! W dodatku przepis jest wegański i bardzo dietetyczny – można polewać nim na bogato.

Lekki dressing z papryki konserwowej – SKŁADNIKI

ok. 3 porcje

  • 1 cała, duża papryka grillowana z zalewy octowej – konserwowa (ok. 100 g), porządnie odsączona z zalewy
  • ½ kubka płatków drożdżowych nieaktywnych
  • sok z ½ dużej cytryny (ok. 40 g)
  • 1–2 łyżeczki ksylitolu lub cukru
  • 1 ząbek czosnku lub ½ łyżeczki czosnku suszonego
  • 1–2 łyżeczki musztardy
  • ½ łyżeczki suszonej cebuli (niekoniecznie)
  • sól lub jasne miso, pieprz / chili

Lekki dressing z papryki konserwowej – WYKONANIE

Wszystkie składniki sosu blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.

Smacznego !

7 myśli na temat “Lekki sos / dressing z papryki konserwowej

          1. Dziękuję bardzo za odpowiedź. Nabyłam już płatki drożdżowe, więc będę próbować zgodnie z oryginałem

Dodaj komentarz