Kolorowa kuchnia meksykańska słynie z prostych i pożywnych potraw, a tacos to jedno z jej flagowych dań. W 100% domowe, wegańskie i pyszne tacos z fasolą, papryką i kukurydzą w towarzystwie sosów i innych dodatków to świetny pomysł nie tylko na obiad lub kolację, ale też na ucztę w czasie domówki. Kluczem do najlepszych tacos jest połączenie różnych smaków i konsystencji, dlatego warto podać je z pysznymi sosami i świeżymi, chrupiącymi warzywami.
Wegańskie fit tacos z fasolą – SKŁADNIKI
Farsz dla 3 osób
- 1/2 cebuli czerwonej
- 1 papryka zielona lub czerwona
- 2 ząbki czosnku
- po 1 łyżeczce: kuminu mielonego i słodkiej papryki wędzonej
- 1 puszka fasoli czarnej lub czerwonej
- 150 g ugotowanej soczewicy czerwonej
- 150 g passaty pomidorowej
- 100 g kukurydzy z puszki
- sól, pieprz, sporo chili
Soczewicę należy ugotować wg tego przepisu i odmierzyć z niej 150 g. Można ugotować ją z wyprzedzeniem, np. dzień wcześniej. Fasola też może być ugotowana w domu.
Sosy (dowolne)
- sos czosnkowy
- salsa z mango
- domowa lub kupna salsa pomidorowa
- guacamole
- sos mango-chili-czosnek-imbir
Inne dodatki (dowolne)
- pomidory zwykłe lub koktajlowe
- posiekana cebula czerwona
- marchewka (pokrojona w) julienne
- ogórki pokrojone w słupki
- awokado
- cząstki cytryny / limonki
- dużo liści kolendry
Wegańskie fit tacos z fasolą – WYKONANIE
- Patelnię z nieprzywierającą powłoką stawiamy na średnim ogniu, wlewamy kilka łyżek wody i wrzucamy drobno posiekaną cebulę, pokrojoną paprykę, zmiażdżony czosnek oraz kumin. Smażymy bez tłuszczu, aż warzywa będą al dente. W razie potrzeby dolewamy wody.
- Dodajemy odcedzone fasolę i kukurydzę oraz pozostałe składniki. Mieszamy i gotujemy z 5–10 minut.
Tortille wypełniamy farszem, polewamy sosem / sosami i układamy pozostałe dodatki.
Smacznego !
Zrobiłam. Jest to pyszne. Polecam