Fit tacos wegańskie z fasolą, soczewicą i papryką

Fit tacos wegańskie z fasolą, soczewicą i papryką

Kolorowa kuchnia meksykańska słynie z prostych i pożywnych potraw, a tacos to jedno z jej flagowych dań. W 100% domowe, wegańskie i pyszne tacos z fasolą, papryką i kukurydzą w towarzystwie sosów i innych dodatków to świetny pomysł nie tylko na obiad lub kolację, ale też na ucztę w czasie domówki. Kluczem do najlepszych tacos jest połączenie różnych smaków i konsystencji, dlatego warto podać je z pysznymi sosami i świeżymi, chrupiącymi warzywami.

Wegańskie fit tacos z fasolą – SKŁADNIKI

Farsz dla 3 osób

  • 1/2 cebuli czerwonej
  • 1 papryka zielona lub czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • po 1 łyżeczce: kuminu mielonego i słodkiej papryki wędzonej
  • 1 puszka fasoli czarnej lub czerwonej
  • 150 g ugotowanej soczewicy czerwonej
  • 150 g passaty pomidorowej
  • 100 g kukurydzy z puszki
  • sól, pieprz, sporo chili

Soczewicę należy ugotować wg tego przepisu i odmierzyć z niej 150 g. Można ugotować ją z wyprzedzeniem, np. dzień wcześniej. Fasola też może być ugotowana w domu.

Sosy (dowolne)

Inne dodatki (dowolne)

  • pomidory zwykłe lub koktajlowe
  • posiekana cebula czerwona
  • marchewka (pokrojona w) julienne
  • ogórki pokrojone w słupki
  • awokado
  • cząstki cytryny / limonki
  • dużo liści kolendry

Wegańskie fit tacos z fasolą – WYKONANIE

  1. Patelnię z nieprzywierającą powłoką stawiamy na średnim ogniu, wlewamy kilka łyżek wody i wrzucamy drobno posiekaną cebulę, pokrojoną paprykę, zmiażdżony czosnek oraz kumin. Smażymy bez tłuszczu, aż warzywa będą al dente. W razie potrzeby dolewamy wody.
  2. Dodajemy odcedzone fasolę i kukurydzę oraz pozostałe składniki. Mieszamy i gotujemy z 5–10 minut.

Tortille wypełniamy farszem, polewamy sosem / sosami i układamy pozostałe dodatki.

Smacznego !

Jedna myśl na temat “Fit tacos wegańskie z fasolą, soczewicą i papryką

Dodaj komentarz