Fit jabłecznik z kaszą manną w kokilkach, szybki

Fit jabłecznik z kaszą manną w kokilkach, szybki

Najszybszy i najprostszy wegański jabłecznik z kaszą manną i masłem orzechowym. Uproszczona wersja pysznej i dietetycznej szarlotki sypanej. Przygotowanie tych mini szarlotek zajmuje maksymalnie 15 minut w kuchni.

Fit jabłecznik z kaszą manną – SKŁADNIKI

8 kokilek

  • ok. 1 kg jabłek odmiany szara reneta lub boskoop (z innymi szarlotki będą mniej smaczne)
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • ok. 100 g suchej kaszy manny zwykłej lub razowej / pełnoziarnistej
  • 3–5 łyżek ksylitolu lub ew. cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki zmielonych goździków

Na wierzch

  • 50 g masła orzechowego + ok. 50 g wody
  • 1 łyżeczka cukru (niekoniecznie)
  • posiekane orzechy włoskie / płatki migdałów (niekoniecznie)

Fit jabłecznik z kaszą manną – WYKONANIE

  1. Połowę jabłek obieramy, a połowę zostawiamy ze skórką. Ścieramy je na tarce o dużych oczkach i mieszamy z sokiem z cytryny.
  2. Kaszę mannę mieszamy z ksylitolem, cynamonem i goździkami.
  3. Suche składniki wsypujemy do jabłek i łączymy dokładnie. Masę przekładamy do kokilek.
  4. Masło orzechowe mieszamy z wodą i odstawiamy na 5 minut do zgęstnienia. Następnie miksturą smarujemy wierzch szarlotek. Całość można dodatkowo posypać delikatnie cukrem.
  5. Pieczemy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Orzechami włoskimi jabłeczniki posypujemy przed pieczeniem, a płatki migdałów najlepiej uprażyć na suchej patelni i posypać nimi szarlotki już po upieczeniu.

Smacznego !

Dodaj komentarz