Najszybszy i najprostszy wegański jabłecznik z kaszą manną i masłem orzechowym. Uproszczona wersja pysznej i dietetycznej szarlotki sypanej. Przygotowanie tych mini szarlotek zajmuje maksymalnie 15 minut w kuchni.
Fit jabłecznik z kaszą manną – SKŁADNIKI
8 kokilek
- ok. 1 kg jabłek odmiany szara reneta lub boskoop (z innymi szarlotki będą mniej smaczne)
- 3 łyżki soku z cytryny
- ok. 100 g suchej kaszy manny zwykłej lub razowej / pełnoziarnistej
- 3–5 łyżek ksylitolu lub ew. cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
Na wierzch
- 50 g masła orzechowego + ok. 50 g wody
- 1 łyżeczka cukru (niekoniecznie)
- posiekane orzechy włoskie / płatki migdałów (niekoniecznie)
Fit jabłecznik z kaszą manną – WYKONANIE
- Połowę jabłek obieramy, a połowę zostawiamy ze skórką. Ścieramy je na tarce o dużych oczkach i mieszamy z sokiem z cytryny.
- Kaszę mannę mieszamy z ksylitolem, cynamonem i goździkami.
- Suche składniki wsypujemy do jabłek i łączymy dokładnie. Masę przekładamy do kokilek.
- Masło orzechowe mieszamy z wodą i odstawiamy na 5 minut do zgęstnienia. Następnie miksturą smarujemy wierzch szarlotek. Całość można dodatkowo posypać delikatnie cukrem.
- Pieczemy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Orzechami włoskimi jabłeczniki posypujemy przed pieczeniem, a płatki migdałów najlepiej uprażyć na suchej patelni i posypać nimi szarlotki już po upieczeniu.
Smacznego !
Czy można z tego zrobić babeczki? Nie mam kokilek 🙁
Babeczki raczej nie wyjdą, rozpadną się.