Salsa z mango, pietruszki lub kolendry i chili, prosty przepis

Salsa z mango, pietruszki lub kolendry i chili, prosty przepis

Boska, soczysta i orzeźwiająca salsa z mango to tradycyjny dodatek do przeróżnych dań kuchni meksykańskiej. Ja najczęściej jem ją ze zdrowymi krakersami lub razowymi grzankami, które robię na patelni bez tłuszczu. Salsa to przepyszna, zdrowa i bardzo prosta sałatka lub sos.

Salsa z mango – SKŁADNIKI

1–2 porcje

  • 1 duże, dojrzałe i soczyste mango
  • ½ cebuli czerwonej
  • 1 ząbek czosnku
  • ok. 3 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry
  • kawałek papryczki chili (bez pestek)
  • 2–3 łyżki soku z cytryny lub limonki
  • sól jodowana

Salsa z mango – WYKONANIE

  1. Cebulę drobno siekamy lub rozdrabniamy pulsacyjnie w blenderze z ostrzem w kształcie „s”.
  2. Mango kroimy lub rozdrabniamy pulsacyjnie w blenderze tak, aby zostały widoczne kawałki. Skórki z mango wyciskamy, żeby odzyskać z nich jak najwięcej soku i miąższu.
  3. Dodajemy zmiażdżony czosnek, natkę pietruszki lub kolendrę, bardzo drobno posiekane chili, sok z cytryny oraz sól i wszystko mieszamy.

Sos najlepiej smakuje schłodzony.

Smacznego !

Dodaj komentarz