Jak ugotować soczewicę żółtą, czerwoną, zieloną, brązową, czarną

Jak ugotować soczewicę żółtą, czerwoną, zieloną, brązową, czarną

Soczewica to mój ulubiony strączek (ex aequo z cieciorką, bobem i fasolką mung), zwłaszcza żółta i czerwona. W przeciwieństwie do innych nasion roślin strączkowych, nie trzeba jej namaczać, dość krótko się gotuje (jak makaron lub ryż), a do tego ma ciekawy, wyrazisty – jak dla mnie lekko pieprzny – smak. Aż 1/4 soczewicy to białko – wielbiciele tego makroskładnika powinni być zachwyceni.

Soczewice żółta i czerwona łatwo się rozgotowują, dlatego najlepiej sprawdzają się w zupach kremach, sosach, kotletach, pasztetach, pastach czy gęstych daniach jednogarnkowych. Z kolei ciemniejsze strączki dłużej zachowują swój kształt, dzięki czemu fajnie wyglądają w sałatkach, zupach i gęstych wegańskich potrawkach. Soczewicę najlepiej gotować w nieosolonej lub tylko lekko słonej wodzie.

Dla tych, którzy boją się, że po zjedzeniu strączków wybuchną – krótki poradnik: Jak jeść strączki.

W jakich przepisach wykorzystać soczewicę?

GOTOWANIE

Ogólnie biorąc 1 szklankę soczewicy gotujemy w 1,5–2 szklankach wody – im soczewica jest ciemniejsza, tym gotujemy ją dłużej i w większej ilości wody. Nasiona możemy ugotować na sypko lub po prostu suchą soczewicę wrzucić do gotującej się zupy czy wegańskiego gulaszu.

Jak ugotować soczewicę żółtą i czerwoną na sypko?

  • 1 szklanka soczewicy żółtej lub czerwonej
  • 1,5 szklanki wody
  1. Wodę zagotowujemy.
  2. Soczewicę płuczemy na sicie, odcedzamy, wrzucamy do wody i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 10 minut.
  3. Wyłączamy ogień i zostawiamy soczewicę pod przykryciem na kolejnych 10 minut.

Jak ugotować soczewicę zieloną na sypko?

  • 1 szklanka soczewicy zielonej
  • ok. 2 szklanki wody
  1. Wodę zagotowujemy.
  2. Soczewicę płuczemy na sicie, odcedzamy, wrzucamy do wody i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 25–30 minut.

Zieloną soczewicę można też ugotować w większej ilości wody z dodatkiem listka laurowego. Gotujemy przez 25–30 minut i odcedzamy.

Jak ugotować soczewicę brązową na sypko?

  • 1 szklanka soczewicy brązowej
  • ok. 2 szklanki wody
  1. Wodę zagotowujemy.
  2. Soczewicę płuczemy na sicie, odcedzamy, wrzucamy do wody i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 30–35 minut.

Brązową soczewicę można też ugotować w większej ilości wody z dodatkiem liścia laurowego. Gotujemy przez 30–35 minut i odcedzamy.

Jak ugotować soczewicę czarną na sypko?

  • 1 szklanka soczewicy czarnej
  • ok. 2 szklanki wody
  1. Wodę zagotowujemy.
  2. Soczewicę płuczemy na sicie, odcedzamy, wrzucamy do wody i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 35 minut.

Czarną soczewicę można też ugotować w większej ilości wody z dodatkiem listka laurowego. Gotujemy przez ok. 35 minut i odcedzamy.

Bon appétit !

2 myśli na temat “Jak ugotować soczewicę żółtą, czerwoną, zieloną, brązową, czarną

  1. Bardzo lubię soczewicę, ale do tej pory pojawiała się tylko w jednej wersji w moim domu. Teraz (nawet biorąc pod uwagę różne kolory, o których nie miałam pojęcia) – będzie znacznie ciekawiej. Dzięki za super przepisy – będę do nich wracać.

  2. Ugotowałem dziś czarną soczewicę pierwszy raz (potrzebowałem do przepisu pulled chlebowiec). Udało mi się Twoim sposobem, choć trochę dolałem wody pod koniec (z 0.5 szklanki) i gotowała mi się 30 minut. Zaskoczyła mnie swoim wykwintnym smakiem. Naprawdę jest sama w sobie smaczna. Po zmieszaniu z duszonym jackfruitem, sosem BBQ i chrupiącymi warzywami na tortilli – nie-bo-w-gę-bie.:)

Dodaj komentarz