Tortille kukurydziane bezglutenowe, 2 składniki

Tortille kukurydziane bezglutenowe, 2 składniki

Ekspresowy przepis na najłatwiejsze pieczywo na świecie, w dodatku bezglutenowe! W Meksyku tortille tradycyjnie robi się ze specjalnie przygotowanej (nixtamalizowanej), białej mąki kukurydzianej. Niestety jest ona w Polsce trudno dostępna, przez co dużo droższa od zwykłej, poza tym przetworzona, a transport z tak daleka to pomysł mało ekologiczny. Na szczęście pyszne tortille można upichcić również ze zwykłej mąki kukurydzianej dostępnej w większości sklepów.

Rady:

  1. Ciasto z mąki kukurydzianej jest delikatniejsze od pszennego, łatwiej się je rozwałkowuje i dlatego bez problemu można je rozpłaszczyć w specjalnej prasie do tortilli, która nie radzi sobie z tortillami pszennymi.
  2. Po usmażeniu tortille układamy w stos i lekko studzimy, wtedy stają się odpowiednio elastyczne. Najlepiej jeść je złożone na pół (jak tacos), do typowych wrapów bardziej nadają się tortille pszenne.
  3. Placki świeżo usmażone mają najlepszy smak i konsystencję, nie polecam przygotowywania ich na później, bo już po kilku godzinach twardnieją.
  4. Kukurydziane tortille można traktować jak pieczywo do kanapek i jeść je ze wszystkim, co lubimy.

Bezglutenowe tortille kukurydziane – SKŁADNIKI

ok. 6 placków o śr. 15 cm, dla 2 osób

  • 200 g mąki kukurydzianej, zwykłej
  • 200 g (ml) wrzącej wody
  • sól

Początkowo może się wydawać, że wody jest za mało, ale po wyrobieniu ciasta okaże się, że to ilość w sam raz.

Do masy można też dodać różne przyprawy, np. słodką paprykę lub zioła prowansalskie, ale wg mnie tortille bez dodatków smakują najlepiej.

Bezglutenowe tortille kukurydziane – WYKONANIE

  1. W misce mieszamy łyżką wszystkie składniki, a następnie krótko ugniatamy ręcznie. Formujemy kulę, miskę przykrywamy talerzem i odstawiamy na 5 minut.
  2. Odrywamy porcje masy, formujemy z nich kulki i rozwałkowujemy na stolnicy (np. silikonowej) oprószonej mąką kukurydzianą lub odrywamy kawałki ciasta (nawet nie trzeba formować kulek) i rozpłaszczamy je w prasie do tortilli pomiędzy 2 kawałkami papieru do pieczenia.
  3. Placki krótko smażymy z obu stron na suchej patelni z nieprzywierającą powłoką, na średnim ogniu.

Smacznego !

Dodaj komentarz