Najzdrowszy bowl wegański, idealny

Najzdrowszy bowl wegański, idealny

Codzienny, bardzo odżywczy i sycący bowl obiadowy lub kolacyjny z dressingiem na bazie masła orzechowego. Pyszny i szybki. Przepis powstał na podstawie mojego dużo wcześniejszego wpisu: Dieta wegańska – co jeść, aby być pięknym i zdrowym. Ingrediencje można dowolnie urozmaicać.

Najzdrowszy bowl wegański – SKŁADNIKI

1 porcja

  • ugotowana quinoa, pieczone bataty, kasza jaglana / gryczana, ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty…
  • zielenina: jarmuż, szpinak, sałata rzymska, kapusta pekińska, rukola, roszponka…
  • ugotowana czarna fasola, czerwona fasola, ciecierzyca, bób…
  • ½–1 mały ugotowany burak
  • kilka różyczek surowego brokuła, można posiekać
  • papryka, pomidory, marchewka…
  • kiełki – u mnie słonecznika
  • trochę cienko posiekanej cebuli czerwonej
  • dressing z masłem orzechowym
  • orzechy włoskie lub inne orzechy i pestki, rodzynki (niekoniecznie)

Sos może być inny, Wasz ulubiony. Polecam spróbować np. mojego ulubionego dressingu do spring rollsów.

Strączki mogą być z puszki, ale po odcedzeniu najlepiej przepłukać je pod kranem na sicie, aby pozbyć się nadmiaru soli.

Najzdrowszy bowl wegański – WYKONANIE

Składniki kroimy i układamy każdy osobno jak na bowl przystało lub wszystko mieszamy i tym sposobem otrzymujemy fit sałatkę.

Smacznego !

Dodaj komentarz