Prosty przepis na szybkie ciasto szpinakowe z żurawiną lub rodzynkami. Zdrowe, dietetyczne i wegańskie: bez jajek, bez mleka krowiego, bez oleju i cukru, pełnoziarniste.
Jeśli dodacie mniej ksylitolu, wyjdzie zielony chlebek szpinakowy.
Polecam też przepis na pyszne ciasto kakaowe z ukrytym szpinakiem.
Ciasto szpinakowe fit – SKŁADNIKI
ok. 8 porcji
- 200 g świeżego szpinaku
- ok. 90 g soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy
- 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej, typ 1850, może być orkiszowa
- ok. 130 g ksylitolu lub ewentualnie cukru
- ¾ łyżeczki sody
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. ½ szklanki suszonej żurawiny lub rodzynek
Uwaga: soku należy dodać tylko tyle, żeby udało się wymieszać wszystkie składniki, nie więcej, bo inaczej może wyjść zakalec.
Dla ładniejszego koloru ciasta można użyć mąki pełnoziarnistej i białej pół na pół.
Ciasto szpinakowe fit – WYKONANIE
- Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
- Szpinak blendujemy z sokiem na gładko.
- W dużej misce mieszamy dokładnie suche składniki: mąkę, ksylitol, sodę i proszek do pieczenia.
- Suche składniki łączymy z mokrymi.
- Do masy dodajemy żurawinę.
- Ciasto przekładamy do keksówki o wymiarach 25 x 11 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch dekorujemy żurawiną i pieczemy przez ok. 45 minut.
Studzimy na kratce. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Smacznego!
Wygląda ekstra! Skład ok dlatego myślę, że to dobry sposób na przemycenie szpinaku do jadłospisu (sprawdzi się pewnie nawet u największych niejadków ;))
Chyba że ktoś bardzo nie lubi zielonego koloru. 😉 Ale wtedy można dodać kakao zamiast części mąki.
Bardzo ciekawy przepis, muszę wypróbować! Czy można użyć mąki ryżowej źeby ciasto było bezglutenowe?
Nie robiłam tego ciasta w wersji bezglutenowej, dlatego nie wiem, czy wyjdzie.
Próbowałaś może? 😉
czy zamiast mleka roślinnego mogę użyć zwykłego ? i czy mogę użyć mąki żytniej?
Mleko można zamienić na zwykłe, ale czy ciasto wyjdzie na mące żytniej, to niestety nie wiem.
Czy na pewno 75 g mleka? To troche malo plynu wychodzi jak na tyle maki
Szpinak ma dużo wody i jest jeszcze sok z cytryny. Poza tym masa powinna być bardzo gęsta, inaczej może wyjść zakalec.
Czy moge użyć szpinaku mrożonego?
Trudno powiedzieć, bo taki szpinak może mieć mniej wody, a wtedy proporcje składników nie będą się zgadzały…
Wyszedł mi cudowny zakalec 🙁 taki totalny gniot. Robiłam wszystko zgodnie z proporcjami i przepisem. Sama się zastanawiam czemu nie wyrosło, bo raczej mam rękę do robienia wszelakich ciast. Pora na podejście nr 2.
Dla pewności upiekłam ciasto jeszcze raz i minimalnie poprawiłam przepis, tzn. zmniejszyłam ilość płynu o 30 g oraz zamieniłam sok z cytryny i mleko roślinne na sok z pomarańczy (musi być coś kwaśnego do reakcji z sodą). Teraz ciasto jest lepsze i łatwiejsze. Najważniejsza rada dotycząca pieczenia wegańskich ciast jest taka, że płynu powinno być jak najmniej, tylko tyle, żeby udało się wymieszać składniki. Jeśli masa będzie zbyt mokra, wyjdzie zakalec. Chociaż w tym przepisie dużo zależy od soczystości liści szpinaku – im szpinak bardziej soczysty, tym mniej soku z pomarańczy trzeba dodać.