Piegusek wegański - fit ciasto z małą ilością czekolady

Piegusek wegański – fit ciasto z małą ilością czekolady

Bardzo łatwy, wegański piegusek na specjalne, trochę mniej zdrowe okazje. Na moim blogu najbardziej fit są ciasta z kakao w proszku, ale jeśli ktoś nie może wytrzymać bez czekolady od czasu do czasu, to z pomocą przychodzi pyszny, odchudzony piegusek – z małą ilością czekolady i musem jabłkowym zamiast oleju. 

Wbrew panującemu mitowi gorzka czekolada (70-100% kakao) wcale nie jest zdrowa, bo zawiera aż 43-60% tłuszczu i to głównie nasyconego, który fatalnie wpływa na nasz układ krążenia… Ja przez ponad 6 lat tabliczek czekolady nie kupowałam w ogóle, a od bardzo niedawna moim jedynym czekoladowym wyjątkiem jest właśnie piegusek. Wybierając do niego czekoladę stawiam przede wszystkim na jak najmniejszą zawartość tłuszczu, a następnie na sporą ilość kakao. Z moich porównań wynika, że najmniej tłusta i kaloryczna (a więc najmniej niezdrowa) jest czekolada deserowa, która często ma ok. 30% tłuszczu i 50% kakao. Tak, wiem, że czekolada deserowa zawiera jeszcze cukier, ale 1 g węglowodanów ma 4 kcal, a 1 g tłuszczu to 9 kcal…

Wegański fit piegusek – SKŁADNIKI

ok. 8 porcji

keksówka o wymiarach 24 x 11 cm

  • 250 g mąki pełnoziarnistej, typ 1850
  • ok. 100 g ksylitolu lub ewentualnie cukru*
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia + ½ łyżeczki sody
  • 150 g słodko-kwaśnego jabłka ze skórką (waga już bez gniazda nasiennego)
  • ok. 100 g (ml) napoju / mleka owsianego bez cukru
  • 50–80 g wegańskiej czekolady (u mnie deserowa, 50% kakao, 29% tłuszczu)

* Dla karmelowego koloru dodaję 30 g ciemnego, surowego cukru trzcinowego, a reszta to ksylitol.

Wegański fit piegusek – WYKONANIE

  1. W dużej misce mieszamy dokładnie mąkę, ksylitol, proszek do pieczenia i sodę.
  2. Jabłko razem z mlekiem blendujemy na gładki mus i łączymy z suchymi składnikami. Masa musi być bardzo gęsta – mleka powinno być tylko tyle, aby udało się wymieszać składniki. Jeśli ciasto będzie zbyt płynne, wyjdzie zakalec.
  3. Czekoladę drobno siekamy i mieszamy z masą.
  4. Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy przez ok. 40 minut lub do suchego patyczka.

Rada: dla uzyskania idealnej ilości płynu najpierw blenduję jabłko z 70 g mleka i mus dodaję do ciasta, a następnie „płuczę” blender pozostałą ilością mleka i dodaję do masy.

Smacznego !

2 myśli na temat “Piegusek wegański – fit ciasto z małą ilością czekolady

  1. Mam tylko mąkę pszenną, zwykłą. Czy mogłabyś doradzić jakie proporcje mąki i płynu/jabłka zastosować w takim przypadku?

Dodaj komentarz