Bardzo łatwe i szybkie ciasto jogurtowe z owocami leśnymi, które ukręcimy bez miksera. Jest przepyszne, wilgotne i puszyste. A przepis jak zwykle wegański, zdrowy i dietetyczny: bez oleju, masła i innych tłuściochów, bez jajek, może też być bez cukru.
Moje ulubione owocowe fit ciacho na lato można jeść również zimą, bo po owoce nie trzeba iść do lasu – mrożonkę „Owoce leśne” znajdziemy w większości marketów w całkiem przystępnych cenach. Mrożone owoce są bardzo wygodne, bo nie trzeba ich już myć, obierać, kroić, ani nawet rozmrażać – wystarczy tylko wrzucić na ciasto.
Wegańskie ciasto jogurtowe z owocami – SKŁADNIKI
keksówka o wymiarach 24 x 11 cm
- 180 g mąki pszennej pełnoziarnistej, typ 1850, może być orkiszowa
- 120 g ksylitolu lub cukru
- 1 łyżeczka sody
- 150 g jogurtu sojowego
- 60 g świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 200 g mieszanki zamrożonych (świeże też powinny być OK), małych owoców leśnych: jeżyn, malin, jagód, borówek, porzeczek…
Wegańskie ciasto jogurtowe z owocami – WYKONANIE
- W misce łączymy suche składniki: mąkę, ksylitol i sodę.
- Dodajemy jogurt oraz sok pomarańczowy i mieszały dokładnie.
- Masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (lub keksówki silikonowej), na górze równo rozkładamy zamrożone owoce i całą dłonią wciskamy je w wierzch ciasta. Całość możemy dodatkowo posypać 1 łyżką cukru.
- Pieczemy przez ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Ciasto wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce.
Smacznego !
Czy w przypadku braku jogurtu sojowego mogę użyć zamiast niego mleka roślinnego ?
Nie wiem, czy ciasto wtedy wyjdzie, bo jednak mleko ma inną konsystencję.
Zrobiłam z jogurtem kokosowym i wyszło pycha 🙂 Dziękuję 🙂
Z jogurtem kokosowym ciasto powinno być jeszcze smaczniejsze. 🙂 Tylko ten jogurt często jest gęstszy od sojowego, dlatego pewnie najlepiej dodać wtedy ciut więcej soku pomarańczowego.
Pycha! Bardzo smaczne ciasto, polecam 🙂
60 g soku pomarańczowego… czyli ile ml????
Czyli 60 ml.
Dziecko ma alergię na cytrusy. Co zamiast soku pomarańczowego?
Sok jabłkowy też powinien się sprawdzić.
Pyszne, wilgotne. Smakuje bardzo mojej rodzinie. Wychodzi również na mąkach bezglutenowych.
Dzięki za wskazówkę odnośnie mąk, może komuś się przyda. 🙂