Fit ciasto kakaowe z orzechami i szpinakiem - wegańskie

Fit ciasto kakaowe z orzechami i szpinakiem – wegańskie

Pyszne, proste i zdrowe ciasto kakaowe z orzechami włoskimi, pomarańczą i ukrytym szpinakiem – zieleniny w nim nie widać i nie czuć. Muszę nieskromnie napisać, że ten wypiek jest po prostu zajedwabisty.

Dietetyczny i wegański przepis: z mąką pełnoziarnistą, bez cukru i oleju, bez jajek oraz bez mleka krowiego.

Ciasto można zamrażać. Najlepiej pokroić je na kawałki, umieścić w dużym pudełku, wstawić do zamrażarki, a potem wystarczy wyjąć porcję na ok. 2 godziny przed jedzeniem.

tutaj przepis na ciasto ze szpinakiem w wersji zielonej.

Fit ciasto kakaowe z orzechami – SKŁADNIKI

  • 200 g mąki pszennej razowej, może być orkiszowa pełnoziarnista
  • 50 g kakao lub karobu
  • ok. 120 g ksylitolu lub ewentualnie cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¾–1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 180 g szpinaku świeżego
  • ok. 180 g soku pomarańczowego, najlepiej świeżo wyciśniętego
  • skórka otarta z 1 małej pomarańczy
  • ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich + trochę na wierzch – osoby odchudzające się orzechów mogą w ogóle nie dodać

Fit ciasto kakaowe z orzechami – WYKONANIE

  1. W dużej misce mieszamy suche składniki: mąkę, kakao, ksylitol, proszek do pieczenia i sodę.
  2. Szpinak, sok i skórkę z pomarańczy blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
  3. Mokre składniki dokładnie łączymy z suchymi.
  4. Do ciasta dodajemy orzechy.
  5. Masę wlewamy do keksówki o wymiarach 25 x 11 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonowej (bardziej eko), wierzch posypujemy orzechami włoskimi.
  6. Ciasto pieczemy przez ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Smacznego!

2 myśli na temat “Fit ciasto kakaowe z orzechami i szpinakiem – wegańskie

Dodaj komentarz