Bułki pełnoziarniste bez drożdży w 20 minut, fit przepis

Bułki pełnoziarniste bez drożdży w 20 minut, fit przepis

Pyszne i zdrowe bułki pełnoziarniste bez drożdży i zakwasu, które przygotowuje się tak szybko i prosto jak najbanalniejsze ciastka. Bez wyrabiania, bez wyrastania a nawet bez formowania – wystarczy tylko rzucić porcję masy na blachę. Takie buły możemy zrobić w dowolnym rozmiarze, na słono lub na słodko, dodać ulubione przyprawy czy posypać pestkami lub orzechami. Jeśli więc nawiedzi nas nagła chęć na świeże i pyszne pieczywo, możemy je mieć na talerzu już za 20 minut przy minimalnym nakładzie pracy!

Bułki świetnie smakują np. z powidłami (czekośliwką fit) lub zdrową nutellą z daktyli. Ponieważ dobrego i szybkiego pieczywa nigdy dość, polecam Wam jeszcze inne przepisy bez drożdży, bez zakwasu, bez wyrabiania i bez wyrastania:

Poniższy przepis pochodzi z wegańskiej książki „Happy Herbivore Light & Lean”.

Fit bułki pełnoziarniste bez drożdży – SKŁADNIKI

8 bułek

  • 2 kubki mąki pszennej pełnoziarnistej, typ 1850, może być orkiszowa, z płaskurki czy samopszy
  • ½ kubka jabłka ze skórką zmiksowanego na puree
  • ½ kubka mleka roślinnego (np. owsianego) lub wody – dodaję trochę więcej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1–2 łyżki lub więcej ksylitolu lub cukru (niekoniecznie)
  • sól jodowana

[Aktualicja] Zamiast 2 łyżeczek proszku do pieczenia lepiej dodać 1 łyżeczkę sody oczyszczonej i 1 łyżkę octu balsamicznego, jabłkowego lub innego.

Fit bułki pełnoziarniste bez drożdży – WYKONANIE

  1. Piekarnik nagrzewamy do 200°C.
  2. W dużej misce mieszamy dokładnie suche składniki.
  3. Dodajemy puree jabłkowe i dokładnie mieszamy łyżką lub ręcznie.
  4. Wlewamy mleko i dokładnie łączymy łyżką – według oryginalnego przepisu ciasto powinno być gęste. Jeśli jednak wyda nam się ono zbyt zbite, możemy dolać więcej mleka. Mnie bardziej smakują buły z trochę rzadszego ciasta.
  5. Porcje masy nakładamy łyżką na blachę pokrytą papierem do pieczenia – nie musimy się przy tym zbytnio patyczkować, bułki nie muszą być piękne, przede wszystkim mają być błyskawiczne. Pieczemy przez ok. 15 min.

Bon appétit !

37 myśli na temat “Bułki pełnoziarniste bez drożdży w 20 minut, fit przepis

    1. Ja też mocno wątpiłam w ten przepis, ale bułki okazały się naprawdę super! Na drugi dzień też są bardzo dobre, nie zsychają się.

    2. Zamiast puree z jabłka dodałam marmoladę z jabłek i łyżeczkę soli zamiast cukru. Wyszły pyszne i mięciutkie.Dziekuje za przepis.

        1. Ja kupuję np. w Lidlu, to mąka pszenna pełnoziarnista. Nie zawsze na opakowaniu podany jest typ, ale 1850 będzie ok.

          1. Chyba mi nie wyszły. Z wierzchu fajnie chrupiące, a w środku gliniaste. Robiłam tak jak w przepisie. Co poszło nie tak?

    1. I właśnie o to chodzi 🙂 . W dodatku te bułki robi się tak szybko, że wyjście po pieczywo do marketu zajmie więcej czasu!

    1. Tak, można w ogóle nie dodać słodzika, ale jednej łyżki prawie nie czuć, dlatego ja zawsze dodaję chociaż jedną, nawet jeśli robię bułki wytrawne.

  1. Super blog , gratuluję ! Mam pytanko cz te bułeczki wyjdą jeśli użyje maki żytniej typ 720? Chce bardzo uniknąć pszenicy .
    Pozdrawiam
    Ewa

    1. Dzięki za miłe słowa! 🙂 Wersji żytniej jeszcze nie próbowałam, więc trudno mi podpowiedzieć, ale bułki wyjdą wtedy pewnie bardziej zbite. Ale czy będą zjadliwe, to niestety trudno mi stwierdzić. :/

  2. Dziękuje za przepis! Bułeczki weszły do naszego stałego rodzinnego menu. Szybko się je przygotowuje i są pyszne 🙂
    Jedyną modyfikacją jaką zrobiłam to użyłam innego rodzaju mąki (miałam tylko taką, więc stwierdziłam, że wypróbuję) – 3 ziarna z pełnego przemiału (orkisz, żyto, pszenica), nam akurat taki wariant posmakował – polecam wypróbować

  3. Bułeczki wychodzą rewelacyjne. Świetny szybki przepis. Super alternatywa dla wypieków drożdżowych. Nawet zrobiłam z tego przepisu bułki dla dzieci. Ale niestety musiałam podmienić mąki na pszenną typ 650 bo starszy syn by nie zjadł. Wszystko co zdrowsze odrzuca. A szkoda. Też wychodzą i pięknie rosną. Tylko dałam o 1/3 kubka białej mąki więcej. Masz super przepisy!!!! Często korzystam. Musiałam zmienić nawyki żywieniowe od kiedy dowiedziałam się że mam cukrzycę. Chociaż jestem szczupła 174 wzrostu a waga 69 kg w wieku 48 lat. Od miesiąca gotuję z Twojego bloga to schudłam 3 kilo. Ale oczywiście jeszcze przy tym mam aktywność. Jestem zachwycona różnorodnością Twoich pomysłów. Bardzo dziękuję

    1. A ja dziękuję za bardzo miły komentarz i tak trzymać! Na prawidłowej diecie wegańskiej szybko wraca się do zdrowia. Pozdrawiam! 🙂

  4. Właśnie upiekłam bułeczki i… jestem pod wrażeniem ☺ Błyskawiczne, proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Co prawda nie byłabym sobą gdybym nie dodała czegoś od siebie , więc zamiast ksylitolu, którego nie miałam, dałam łyżkę miodu. I jest ok. No i posypałam je ziarnami. Coś mi się zdaje, że te bułeczki wejdą na stałe do naszego jadłospisu ☺ Dziękuję za ten i wiele innych przepisów, które są dla mnie źródłem inspiracji

  5. Mam nadzieję, że autorka tego przepisu mnie nie zabije ale…. użyłam mąki orkiszowej, zamiast jabłka- pół banana, mleko roślinne zastąpiła krowim, i na dodatek nie miałam wystarczająco proszku do pieczenia, więc dodałam trochę sodyAle naprawdę wyszły przepyszne!!! ten przepis jest rewelacyjny Wychodzi nawet jak się go zmodyfikuje.

    1. Ja zrobiłam na mące żytniej i posypałam sezamem i wyszły rewelacyjnie, Mleko dałam krowie 0,5%. Szkoda tylko że dałam 2 łyżki cukru brzozowego, ponieważ wyszły za słodkie. Jabłka dają już dużo słodyczy.

  6. Jak większość z Was byłam sceptyczna ale bułeczki są super. Pyszne, lekko słodkie, mięciusie a na drugi dzień są jeszcze smacznejsze. Zagapiłam się i zrobiłam je z mąki żytniej 😉 ale i tak są pyszne. Dziękuję za tą stronę. Przepisy są proste, smaczne. Dobrze dobrane przyprawy dodają smaczku w Twoich potrawach. A ja myślałam, że dieta wegańska musi być bez wyrazu … człowiek uczy się całe życie :)) pozdrawiam

Dodaj komentarz