chlebek bez drożdży z komosy ryżowej - przepis fit

2-składnikowy CHLEBEK bez drożdży z komosy ryżowej – przepis fit

Superprosty i szybki bezglutenowy chlebek z komosy ryżowej bez drożdży i zakwasu. Z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem. Pyszny w wersji podstawowej, ale jeszcze lepszy z różnymi przyprawami – w przepisie podałam moją ulubioną mieszankę, ale dodatki mogą być dowolne.

Chlebek jest najsmaczniejszy, kiedy jest odpowiednio cienki i dobrze przyrumieniony. Polecam do niego np. hummus z papryką.

Na filmik z oryginalnym przepisem trafiłam tutaj.

Na moim blogu znajdziecie również smakowite i szybkie pełnoziarniste bułki bez drożdży, które można zrobić w 20 minut.

 

Fit chlebek bez drożdży – SKŁADNIKI

  • kubek surowej białej komosy ryżowej (200 g)
  • 180–210 ml wody – płynu dodajemy tylko tyle, żeby dokładnie zblendować komosę, ciasto powinno wyjść dość gęste.
  • sól (niekoniecznie)

DODATKOWO (niekoniecznie)

 

Fit chlebek bez drożdży – WYKONANIE

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 220°C.
  2. Komosę płuczemy pod kranem na gęstym sicie. Dokładnie pozbywamy się nadmiaru wody.
  3. Wszystkie składniki (poza kminkiem i czarnuszką) blendujemy na gładką i dość gęstą masę – używam blendera NutriBullet.
  4. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i łyżką rozprowadzamy je na okrągły placek o grubości ok. 1 cm lub nawet cieńszy.
  5. Wierzch posypujemy dowolnymi przyprawami.
  6. Pieczemy przez 15–20 minut, następnie przewracamy chlebek i pieczemy przez 10–15 minut.

Podajemy od razu.

Bon appétit !

2-składnikowy chlebek bez drożdży z komosy ryżowej - przepis fit
2-składnikowy bezglutenowy chlebek bez drożdży z komosy ryżowej – przepis fit

9 myśli na temat “2-składnikowy CHLEBEK bez drożdży z komosy ryżowej – przepis fit

    1. Polecam spróbować! Chlebek jest naprawdę super, na pewno będę go regularnie robić, bo to póki co mój najprostszy przepis na pieczywo.

  1. Wygląda obłędnie!!! Zrobię od razu jak będę miała komosę, a wiesz może czy można zrobić taki z innych kasz? (jaglanej, jęczmiennej, gryczanej) Czy wtedy też udało by się zrobić to tym sposobem?

    Pozdrawiam i dziękuje za ekstra przepis 🙂

    1. Proszę bardzo! 🙂 Nie wiem, czy z innych kasz wyjdzie ten chlebek, bo do tej pory robiłam go tylko z komosy. Ale może kiedyś spróbuję z jaglanej, bo ma w miarę neutralny smak, podobny do quina.

    1. Teoretycznie prawie wszystko można zamrozić, ale ten chlebek ma chrupiącą skórkę, którą straci po zamrożeniu i pewnie nie będzie już taki smaczny.

Dodaj komentarz