Szybkie kotlety z mąki z ciecierzycy, wegańskie

Szybkie kotlety z mąki z ciecierzycy, wegańskie

Ostatnio w sklepach coraz popularniejsze są kotlety z proszku, czyli gotowe mieszanki mąk z różnymi przyprawami, które trzeba tylko zalać wodą i usmażyć. Smakują lepiej lub gorzej, jednak mi do gustu przypadły właściwie tylko kotlety z mąki z ciecierzycy. Inne wydawały mi się albo zbyt mączne, albo zbyt papkowate, albo jedno i drugie (chociaż oczywiście wszystkich nie spróbowałam). Skład niektórych z nich byłby nawet całkiem, całkiem, gdyby nie to, że najczęściej jest przesolony i przez to kotlety są dla mnie średnio zjadliwe. Dlatego postanowiłam sama skonstruować łatwą i szybką mieszankę, po której nie będzie mi się chciało tak bardzo pić. 

Kotletów z proszku o różnych smakach można zrobić więcej na zapas, najlepiej każdą porcję przygotować w osobnym pojemniku. 

Smażę je bez tłuszczu na (suchej) patelni z nieprzywierającą powłoką. Dzięki obtoczeniu w bułce tartej w ogóle nie przywierają.

Kotlety z mąki z ciecierzycy – SKŁADNIKI

ok. 10 małych kotletów

  • 200 g mąki z ciecierzycy
  • 20 g zmielonego siemienia lnianego, najlepiej złotego
  • 6–8 g (ok. 3 łyżeczki) curry w proszku, garam masala, sambar masala lub gotowej przyprawy do falafeli – najlepiej bez soli
  • 6–8 g (3 łyżeczki) suszonej cebuli w proszku
  • 3–4 g (2 łyżeczki) suszonego czosnku (może być mieszanka Czosnek Staropolski)
  • 3 g (5 łyżeczek) suszonej natki pietruszki
  • sól, pieprz

DO OBTOCZENIA

  • bułka tarta (np. razowa) + trochę sezamu białego i/lub czarnego

Kotlety z mąki z ciecierzycy – WYKONANIE

  1. Wszystkie składniki wsypujemy do miski i mieszamy.
  2. Wlewamy ok. 200 g letniej wody, mieszamy dokładnie i odstawiamy na 15 minut. Po 10 min. warto przemieszać masę i jeśli będzie zbyt gęsta dodać ciut więcej wody.
  3. W miseczce mieszamy bułkę tartą z małą ilością sezamu.
  4. Z masy formujemy kulki, lekko je rozpłaszczamy i obtaczamy w bułce tartej.
  5. Patelnię z nieprzywierającą powłoką rozgrzewamy na średnim ogniu, zmniejszamy trochę ogień i smażymy bez tłuszczu (a właściwie prażymy) kotlety z obu stron, aż się odpowiednio przyrumienią.

Polecam do nich szybki sos BBQ.

Smacznego !

Dodaj komentarz