Bułki z patelni, drożdżowe, pełnoziarniste, 4 składniki

Bułki z patelni, drożdżowe, pełnoziarniste, 4 składniki

Okazuje się, że piekarnik wcale nie jest niezbędny do zrobienia domowych, pysznych i wyrośniętych bułek na drożdżach. Oto prosty przepis na zdrowe bułki z patelni. A jeśli nawet jesteście dumnymi posiadaczami piekarnika, to i tak warto spróbować bułek z patelni, bo mają inny, ciekawy smak.

Do bułek polecam proste, wegańskie fit pasty: ekspresową pastę z rukoli oraz smalec z fasoli ze skwarkami.

Pełnoziarniste bułki z patelni – SKŁADNIKI

ok. 12 bułek

  • 450 g mąki pszennej pełnoziarnistej, najlepiej razowej orkiszowej, typ 1850 + trochę do podsypania
  • 250–270 g (ml) wody
  • 4 g suchych drożdży (1 łyżeczka z górką)
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru (niekoniecznie)

Możemy też dodać dowolne przyprawy: 0,5 łyżeczki kminku, cynamon, kardamon, suszony czosnek, suszoną cebulę…

Pełnoziarniste bułki z patelni – WYKONANIE

  1. Do miski wlewamy ciepłą (ale jeszcze nie gorącą) wodę z kranu, dodajemy drożdże oraz cukier, mieszamy i odstawiamy na 2 minuty.
  2. Wsypujemy mąkę oraz sól i mieszamy, najpierw widelcem, a potem ręką.
  3. Ciasto wykładamy na oprószony mąką blat i oprószonymi dłońmi krótko wyrabiamy.
  4. Masę przekładamy do miski obsypanej lekko mąką. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce* na 1–1,5 godziny do wyrośnięcia.
  5. Ciasto przenosimy na oprószony mąką blat i ponownie krótko zagniatamy. Na tym etapie możemy dodać przyprawy, np. kminek.
  6. Masę rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm i wykrawaczką do pączków lub szklanką wycinamy koła o średnicy ok. 8 cm. Resztki ciasta ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy.
  7. Koła podsypujemy mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30–45 minut do wyrośnięcia. Możemy przykryć je ściereczką.
  8. Patelnię z nieprzywierającą powłoką rozgrzewamy, zmniejszamy ogień do średniego i na suchej patelni (bez oleju) smażymy bułki – po ok. 1,5 minuty z każdej strony. 

Studzimy na kratce.

 * Ciasto można zostawić do wyrośnięcia w słońcu (w domu) lub wstawić do piekarnika rozgrzanego do 30°C.

Smacznego !

5 myśli na temat “Bułki z patelni, drożdżowe, pełnoziarniste, 4 składniki

  1. Ciekawe podejście. Nigdy nie myślałam, żeby robić własnego wyrobu bułki pełnoziarniste. Moze zrobie, nie wiem, zmeczona jestem…

    1. Trochę gorsze niż pierwszego dnia, ale nadal smaczne. Najlepiej przechowywać je w szczelnym pojemniku, żeby nie wyschły.

Dodaj komentarz