Jeśli znudziła Wam się już tradycyjna mizeria, a nawet tzatziki, to nadszedł czas by wypróbować prosty i szybki przepis na wegańską i indyjską wersję tego orzeźwiającego sosu. Raita to rodzaj pysznego jogurtowego dipu z różnymi przyprawami, podawanego do wszelkich ostrych i piekielnie ostrych (chociaż nie tylko) dań dla ukojenia rozżarzonych kubków smakowych. Latem może stanowić zamiennik gęstego chłodnika ogórkowo-miętowego. Pachnie nieziemsko, po otwarciu pełnej lodówki raita pierwsza uderza po nozdrzach. Wegańska mizeria z ogórków świetnie komponuje się z curry, indyjskim pieczywem (np. plackami dosa czy roti), daniami z ziemniaków, jak np. gofry z gotowanych ziemniaków, czy potrawami kuchni meksykańskiej.
Mizeria z ogórków inaczej – SKŁADNIKI
- 200 ml naturalnego gęstego jogurtu sojowego
- 30 g tofu – dla zagęszczenia (niekoniecznie)
- 180 g świeżych ogórków
- 2–4 łyżki pokrojonej mięty
- 1–2 łyżki koperku (niekoniecznie)
- 1 ząbek czosnku
- 1–3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka ksylitolu lub cukru
- sól, pieprz
- ¼ łyżeczki zmielonego kuminu (niekoniecznie)
- 1/3 łyżeczki zmielonych nasion kolendry
Mizeria z ogórków inaczej – WYKONANIE
- Jogurt blendujemy z tofu, czosnkiem, sokiem z cytryny, ksylitolem, pieprzem, solą, kuminem oraz nasionami kolendry.
- Do masy dodajemy pokrojone w drobną kostkę ogórki (nie obieram ich, bo szkoda witamin), drobno posiekaną miętę oraz koperek i mieszamy.
Raita najlepiej smakuje, kiedy smaki się trochę przegryzą. W lodówce może postać do 3 dni.
Bon appétit !