Pikantne ogórki po koreańsku w 10 minut

Pikantne ogórki po koreańsku w 10 minut

Oto poważna konkurencja dla krajowej, wegańskiej mizerii: chrupiące i smakowicie doprawione ogórki po koreańsku. W tej banalnej w przygotowaniu surówce zakochają się wszyscy wielbiciele ostrości. Sałatka sprawdzi się jako dodatek do głównego dania lub jako przystawka. Najlepiej podawać ją od razu po przyrządzeniu, zanim ogórki zwiędną i puszczą sok.

Ogórki po koreańsku – SKŁADNIKI

(2 porcje)

  • 1 długi ogórek o wadze ok. 300 g
  • kilka źdźbeł szczypioru
  • 2 łyżki białego sezamu

Sos

  • 1 łyżka sosu sojowego – u mnie ciemny
  • 1 łyżka syropu klonowego lub z agawy
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka papryki gochugaru (takiej do kimchi)
  • ½ łyżeczki suszonego, mielonego czosnku lub cebuli
  • ½ łyżeczki imbiru w proszku

Papryka gochugaru jest w tym przepisie niezbędna.

Suszone przyprawy pomagają odpowiednio zagęścić sos i są szybsze w użyciu. Jeśli jednak wolicie, możecie zamienić je na 1 zmiażdżony w prasce ząbek czosnku i ok. ¾ łyżeczki świeżego imbiru bardzo drobno posiekanego.

Ogórki po koreańsku – WYKONANIE

  1. W misce przeznaczonej na sałatkę łączymy wszystkie składniki sosu i odstawiamy na 5 minut.
  2. Sezam prażymy na suchej patelni, aż lekko zbrązowieje, przesypujemy na talerz i na chwilę odstawiamy.
  3. Ogórka ze skórką kroimy wzdłuż na pół, a następnie ukośnie na średnio cienkie półplasterki i przekładamy do miski.
  4. Dodajemy szczypior pokrojony ukoście na 1-cm kawałki.
  5. Sezam miażdżymy z grubsza w moździerzu w celu uwolnienia zabójczego aromatu i dodajemy do sałatki. Wszystko mieszamy.

Serwujemy od razu.

Smacznego !

Dodaj komentarz