Wegańska mizeria z jogurtem i koperkiem, najlepsza

Wegańska mizeria z jogurtem i koperkiem, najlepsza

Pyszna, wegańska mizeria w dietetycznej wersji, czyli bez śmietany, za to z dobrze doprawionym jogurtem sojowym. Idealna do tradycyjnego obiadu jak u babci: gotowanych ziemniaków lub puree ziemniaczanego oraz np. szybkich burgerów z fasoli.

Wegańska mizeria z jogurtem – SKŁADNIKI

ok. 4 porcje

  • 1 długi ogórek szklarniowy (340 g) lub kilka mniejszych gruntowych
  • ok. 250 g jogurtu sojowego naturalnego
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych – dla zagęszczenia i smaku umami
  • 1 łyżeczka delikatnej musztardy – dla zneutralizowania lekko sojowego posmaku jogurtu
  • 1 łyżeczka ksylitolu lub cukru
  • sól, dużo pieprzu białego lub czarnego
  • 2–3 łyżki posiekanego koperku
  • trochę świeżo startej gałki muszkatołowej (niekoniecznie)

Można też dodać trochę pokrojonej w cienkie plasterki rzodkiewki lub posiekanego szczypioru.

Wegańska mizeria z jogurtem – WYKONANIE

  1. Aby jogurt sojowy miał kremową konsystencję, należy go porządnie przemieszać.
  2. Następnie w dużej misce mieszamy dokładnie jogurt z płatkami drożdżowymi, musztardą, ksylitolem, solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Dodajemy posiekany koperek.
  3. Wrzucamy ogórka ze skórką pokrojonego w bardzo cienkie plasterki i mieszamy.

Smacznego !

Dodaj komentarz