Pyszna, wegańska mizeria w dietetycznej wersji, czyli bez śmietany, za to z dobrze doprawionym jogurtem sojowym. Idealna do tradycyjnego obiadu jak u babci: gotowanych ziemniaków lub puree ziemniaczanego oraz np. szybkich burgerów z fasoli.
Wegańska mizeria z jogurtem – SKŁADNIKI
ok. 4 porcje
- 1 długi ogórek szklarniowy (340 g) lub kilka mniejszych gruntowych
- ok. 250 g jogurtu sojowego naturalnego
- 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych – dla zagęszczenia i smaku umami
- 1 łyżeczka delikatnej musztardy – dla zneutralizowania lekko sojowego posmaku jogurtu
- 1 łyżeczka ksylitolu lub cukru
- sól, dużo pieprzu białego lub czarnego
- 2–3 łyżki posiekanego koperku
- trochę świeżo startej gałki muszkatołowej (niekoniecznie)
Można też dodać trochę pokrojonej w cienkie plasterki rzodkiewki lub posiekanego szczypioru.
Wegańska mizeria z jogurtem – WYKONANIE
- Aby jogurt sojowy miał kremową konsystencję, należy go porządnie przemieszać.
- Następnie w dużej misce mieszamy dokładnie jogurt z płatkami drożdżowymi, musztardą, ksylitolem, solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Dodajemy posiekany koperek.
- Wrzucamy ogórka ze skórką pokrojonego w bardzo cienkie plasterki i mieszamy.
Smacznego !