Wegańska mizeria z jogurtem, rzodkiewką i koperkiem

Wegańska mizeria z jogurtem, rzodkiewką i koperkiem

Pyszna, wegańska mizeria w dietetycznej wersji, czyli bez śmietany, za to z dobrze doprawionym jogurtem sojowym, rzodkiewką i koperkiem. Idealna do tradycyjnego obiadu jak u babci: gotowanych ziemniaków lub puree ziemniaczanego oraz np. szybkich burgerów z fasoli.

Wegańska mizeria z jogurtem – SKŁADNIKI

ok. 4 porcje

  • 1 długi ogórek szklarniowy (340 g) lub kilka mniejszych gruntowych
  • ok. 250 g jogurtu sojowego naturalnego
  • 2 hojne łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych – dla zagęszczenia i smaku umami
  • 1 hojna łyżeczka delikatnej musztardy
  • 1 łyżeczka ksylitolu lub cukru (jeśli jogurt nie zawiera cukru)
  • 1–2 łyżeczki octu ryżowego lub soku z cytryny
  • sól, sporo pieprzu
  • trochę świeżo startej gałki muszkatołowej (niekoniecznie)
  • 2–3 łyżki posiekanego koperku
  • co najmniej 3 rzodkiewki (niekoniecznie)

Wegańska mizeria z jogurtem – WYKONANIE

  1. Aby jogurt sojowy miał kremową konsystencję, należy go porządnie przemieszać.
  2. Następnie w dużej misce mieszamy dokładnie jogurt z płatkami drożdżowymi, musztardą, ksylitolem, octem, solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Dodajemy posiekany koperek.
  3. Wrzucamy ogórka ze skórką pokrojonego w jak najcieńsze plasterki oraz rzodkiewki pokrojone w cienkie półplasterki i mieszamy.

Smacznego !

Dodaj komentarz