Indyjskie placki dosa z ryżu i soczewicy - bardzo prosty przepis

Indyjskie placki DOSA z ryżu i soczewicy – bardzo prosty przepis

Kolejna odsłona indyjskich placków, ale tym razem bez etapu fermentacji, czyli jeszcze prostszych – po prostu nie da się ich spartolić. W oryginale placki dosa to bardzo cienkie naleśniki, ale ponieważ nie jestem jeszcze wirtuozem patelni, robię wersję o mniejszej średnicy (ok. 10 cm) i większej grubości. Poza tym takie właśnie mi się podobają i smakują. Konsystencja ciasta może być dowolna, ale im rzadsza masa, tym cieńsze placki uda nam się zrobić. Można je smażyć bez tłuszczu.

Podstawowe składniki to ryż, soczewica, woda i sól. Możemy na tym poprzestać lub dodać różne ulubione przyprawy.

Przepis pochodzi z Gazety Wyborczej, ale jak zwykle go udoskonaliłam! 😉

A oto inne pyszne, indyjskie placki z mojej kolekcji: placki uttapam, placki roti.

 

Placki dosa z ryżu i soczewicy – SKŁADNIKI

kilkanaście sztuk

  • 300 g ryżu brązowego surowego
  • 100 g czerwonej soczewicy surowej (inna też się pewnie sprawdzi)
  • woda – ilość w zależności od konsystencji, jaką chcemy uzyskać
  • sól
  • 1 łyżeczka garam masala lub curry (niekoniecznie)
  • ½ łyżeczki chili w proszku (niekoniecznie)
  • ½ łyżeczki kminku mielonego (niekoniecznie)

 

Placki dosa z ryżu i soczewicy – WYKONANIE

  1. Ryż i soczewicę płuczemy na sicie pod bieżącą wodą. Przekładamy do miski, zalewamy chłodną wodą i odstawiamy na 8–12 godzin do lodówki, najlepiej na noc.
  2. Następnie nasiona odcedzamy i miksujemy z wodą oraz przyprawami do uzyskania konsystencji – najlepiej – ciasta naleśnikowego, czyli dość rzadkiej.
  3. Smażymy bez dodatku tłuszczu na patelni z nieprzywierającą powłoką, na średnim lub małym ogniu, z obu stron.

Rada: żeby placki wyszły okrągłe i równe, ciasto wlewam na patelnię chochlą i potem od środka okrężnymi ruchami (ślimakiem) rozprowadzam je spodem chochli na boki.

Dosa podajemy z dowolnymi warzywami i sosami, np.: wegańską raitąnajszybszym sosem BBQ bez gotowaniasłodkim sosem chili bez gotowania.

Bon appétit !

 

2 myśli na temat “Indyjskie placki DOSA z ryżu i soczewicy – bardzo prosty przepis

  1. Nie wiedziałam, że można zrobić placki bez mąki, jajek, a jednak można, fajny przepis, placki smaczne i szybkie do zrobienia. Smażyłam bez tłuszczu, myślałam że będą się przypalać, a tu miłe zaskoczenie – pięknie odchodzą od patelni. Są smaczne.

Dodaj komentarz