Tzatziki wegańskie, przepis na szybki sos / dip

TZATZIKI wegańskie, przepis na szybki sos / dip

Tzatziki to znany i lubiany na całym świecie grecki sos jogurtowo-ogórkowy z czosnkiem i innymi dodatkami, który pasuje prawie do wszystkiego. Na szczęście bardzo łatwo go zweganizować. Każdy grecki dom czy restauracja serwuje dip w nieco innej wersji, dlatego jeden oryginalny przepis nie istnieje.

Szybkie tzatziki wegańskie – SKŁADNIKI

3–4 porcje

  • 250 g jogurtu sojowego naturalnego
  • pół długiego ogórka szklarniowego (150 g)
  • 2–3 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych – sprawiają, że jogurt sojowy lepiej smakuje i bardziej przypomina jogurt grecki
  • 1–2 ząbki czosnku
  • 1–2 łyżki soku z cytryny 
  • zioła (niekoniecznie): 1 łyżeczka suszonego oregano lub trochę listków świeżego albo kilka liści świeżej mięty
  • sól, pieprz

Można też dorzucić trochę pokrojonych oliwek. Dla jeszcze lepszego smaku jogurtu dodaję również ½ łyżeczki łagodnej musztardy.

Szybkie tzatziki wegańskie – WYKONANIE

  1. Aby jogurt sojowy miał kremową konsystencję, należy go porządnie przemieszać.
  2. Następnie dodajemy koperek, zmiażdżony w prasce czosnek, sok z cytryny, oregano, sól, pieprz i płatki drożdżowe. Mieszamy.
  3. Ogórka (ze skórką) ścieramy na dużych oczkach i ściskając mocno w dłoniach odciskamy z soku (ja go wypijam).
  4. Startego ogórka łączymy z resztą składników.

Rada: czosnek będzie dużo delikatniejszy w smaku, jeśli zmiażdżone ząbki zmieszamy z cytryną i odstawimy na kilka minut, a potem dodamy wszystko do tzatzików.

Smacznego !

Dodaj komentarz