Uttapam przepis na indyjskie placki z ryżu i soczewicy

UTTAPAM – przepis na indyjskie placki z ryżu i soczewicy

Kartkę z przepisem na placki uttapam wyrwałam wiele lat lat temu z Gazety Wyborczej i od tamtego czasu wałkuję go regularnie (ale ciasta nie trzeba wałkować!). Recepturę trochę zmodyfikowałam, zamieniłam m.in. biały ryż na brązowy – smak nie jest wcale gorszy, a błonnika w diecie zawsze więcej. Placki mają świetną konsystencję – są wilgotne i mięsiste, wręcz rozpływają się w ustach… Apetyczne niczym minipizze, smażą się bardzo szybko, na wierzchu można położyć dowolne warzywa i naprawdę trudno je spartolić. 🙂

 

Indyjskie placki uttapam – SKŁADNIKI

ok. 13 sztuk

  • 1 szklanka nieugotowanego brązowego ryżu
  • ½ szklanki nieugotowanej czerwonej soczewicy (może być innego koloru)
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • sól
  • 1 pokrojona w piórka cebula czerwona
  • 2–3 pomidory pokrojone w kostkę
  • 1 posiekana papryczka chili
  • posiekane liście kolendry
  • olej do posmarowania patelni

 

Indyjskie placki uttapam – WYKONANIE

  1. Ryż i soczewicę dokładnie myjemy. Przekładamy razem do dużej miski, zalewamy wodą i odstawiamy na kilka godzin (ja zostawiam na noc).
  2. Następnie odsączamy i blendujemy na gładką masę. Dolewamy trochę wody, aby otrzymać konsystencję ciasta naleśnikowego. Dodajemy cukier, sól oraz sodę i mieszamy. Pozostawiamy do sfermentowania w temperaturze pokojowej na 4–15 godzin, u mnie to jest zwykle 4–6 godzin, bo dłużej nie chce mi się czekać. 🙂
  3. Patelnię rozgrzewamy, nacieramy małą ilością oleju kokosowego (nadmiar należy odlać lub zetrzeć). Jeśli mamy dobrej jakości patelnię z nieprzywierającą powłoką (np. taką), możemy smażyć na suchej patelni. Wlewamy 2–3 łyżki ciasta, placki powinny mieć średnicę ok. 10 cm. Na ich wierzchu układamy pokrojone pomidory, cebulę, chili i kolendrę. Smażymy na małym ogniu po kilka minut z obu stron, na powierzchni placków pojawią się bąbelki.

Uttapam podajemy na ciepło lub na zimno z curry z soczewicy, wegańską raitą, najszybszym sosem BBQ bez gotowania, słodkim sosem chili bez gotowania lub z keczupem.

Bon appétit !

 

18 myśli na temat “UTTAPAM – przepis na indyjskie placki z ryżu i soczewicy

    1. 4 godziny wystarczą, ja pozostawiam ciasto do sfermentowania na maksymalnie 6 godzin, bo dłużej nie chce mi się czekać 🙂

    1. Placki mają dużo białka, ale żeby mięśnie rosły, to jeszcze trzeba iść na siłownię. Albo chociaż jakieś pompki w domu porobić czy coś… 😉

  1. Baaardzo apetyczne! 🙂 Pięknie proszę o informację techniczną. Nalewamy ciasto na patelnię, układamy warzywa… To znaczy, że drugą stronę smażymy już z warzywami pod spodem placka?

    1. 1. Ja tylko solę, ale można dodać jakieś indyjskie przyprawy, np. sambar masala albo curry w proszku.
      2. Sody nie czuć. 🙂
      Pozdrawiam!

  2. Moje pytanie brzmi – zrobiłam z ryżu brązowego i soczewicy czerwonej i zapach był okropny po prostu 🙁 ale w smaku bardzo dobre. Tylko zastanawia mnie ten zapach… koleżanki hinduski mówią ze nie powinno śmierdzieć 🙁

    1. Faktycznie, placki śmierdzieć nie mogą, moje zawsze ładnie pachną. 🙂 Pierwsze co przychodzi mi na myśl, to to, że ryż lub soczewica musiały być zepsute. Może za długo leżały w wodzie?

Dodaj komentarz