wegańska raita

Wegańska RAITA – orzeźwiający indyjski sos ogórkowo-miętowy

Jeśli znudziła Wam się już mizeria, a nawet tzatziki, to nadszedł idealny czas by wypróbować prosty i szybki przepis na indyjską wersję tego orzeźwiającego sosu. Raita to rodzaj pysznego, jogurtowego dipu z różnymi przyprawami, podawanego do wszelkich ostrych i piekielnie ostrych (chociaż nie tylko) dań dla ukojenia rozżarzonych kubków smakowych. Latem może stanowić zagęszczony substytut chłodnika ogórkowo-miętowego. Pachnie nieziemsko, po otwarciu pełnej lodówki on pierwszy uderza po nozdrzach. Wegańska raita świetnie komponuje się z  curry, indyjskim pieczywem (np. placki dosa czy  placki roti), daniami z ziemniaków, jak np. gofry z gotowanych ziemniaków, czy potrawami kuchni meksykańskiej.

 

Wegańska raita – SKŁADNIKI

  • 200 ml naturalnego, gęstego jogurtu sojowego
  • 30 g tofu – dla zagęszczenia (niekoniecznie)
  • 180 g świeżych ogórków
  • 2–4 łyżki pokrojonej mięty
  • 1–2 łyżki koperku (niekoniecznie)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1–3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ksylitolu lub cukru
  • pieprz
  • sól
  • ¼ łyżeczki kuminu (niekoniecznie)
  • ¼ łyżeczki nasion kolendry (niekoniecznie)

 

Wegańska raita – WYKONANIE

  1. Jogurt blendujemy z tofu, czosnkiem, sokiem z cytryny, ksylitolem, pieprzem, solą, kuminem oraz nasionami kolendry.
  2. Do masy dodajemy pokrojone w drobną kostkę ogórki (nie obieram ich, bo szkoda witamin), drobno posiekaną miętę oraz koperek i mieszamy.
  3. Raita najlepiej smakuje kiedy smaki się trochę przegryzą. W lodówce może postać do 3 dni.

 

Bon appétit !


Dodaj komentarz

Wpisz brakującą liczbę *