Domowy słodki sos chili - szybki przepis bez gotowania

Domowy SŁODKI SOS CHILI – szybki przepis bez gotowania

Pyszny, domowy słodki sos chili bez „E” w wersji najprostszej – wystarczy tylko zblendować składniki. Na ten genialny w swojej prostocie przepis trafiłam kiedyś na YT, minimalnie go zmieniłam i od tamtego czasu wałkuję regularnie. Sos chili robię zawsze od razu w większych ilościach, porcjuję, zamrażam, a potem tylko rozmrażam i polewam nim co popadnie. Świetnie sprawdza się solo lub jako składnik sosów sałatkowych (dressingów), sosów do maczania sajgonek czy spring rolls, pasuje do pizzy i zapiekanek, wytrawnych gofrów, do kanapek czy ziemniaków… Jego zastosowanie jest nieograniczone.

 

Domowy słodki sos chili – SKŁADNIKI

  • 1 świeża czerwona papryka
  • ¼ kubka syropu daktylowego kupnego lub domowego albo syropu klonowego – użyłam syropu daktylowego (gęstego), ponieważ wtedy sos wychodzi gęstszy niż z syropem klonowym
  • 1–3 czerwone chili (użyłam 1)
  • 2–6 ząbków czosnku (u mnie 2)
  • 1 łyżeczka startego imbiru (może też być suszony)
  • 1 łyżka octu balsamicznego, jabłkowego lub ryżowego
  • ½ łyżeczki soli

Jeśli chcecie, żeby sos był jeszcze gęstszy, możecie dodać mniej syropu daktylowego i użyć dodatkowo jednego lub dwóch suszonych daktyli.

 

Domowy słodki sos chili – WYKONANIE

Wszystkie składniki dokładnie blendujemy. Na początku w sosie pojawi się trochę piany, która nieco opadnie po jakimś czasie. Żeby całkowicie się jej pozbyć, sos można przecedzić, ale ja tego nie robię, bo mi ona nie przeszkadza.

Bon appétit !

 

Dodaj komentarz