slodki sos chili

SŁODKI SOS CHILI – szybki przepis bez gotowania

Pyszny słodki sos chili bez „E” w wersji najprostszej – wystarczy zblendować. Na ten genialny w swojej prostocie przepis trafiłam kiedyś na YT, minimalnie go zmieniłam i od tamtego czasu wałkuję regularnie. Sos chili robię zawsze od razu w większych ilościach, porcjuję, zamrażam, a potem tylko rozmrażam i polewam nim co popadnie. Świetnie sprawdza się solo lub jako składnik sosów sałatkowych (dressingów), sosów do maczania sajgonek czy spring rolls, pasuje do pizzy i zapiekanek, wytrawnych gofrów, do kanapek czy ziemniaków… Jego zastosowanie jest nieograniczone.

 

Słodki sos chili – SKŁADNIKI

  • 1 świeża czerwona papryka
  • ¼ kubka syropu daktylowego kupnego lub domowego albo syropu klonowego – użyłam syropu daktylowego (gęstego), ponieważ wtedy sos wychodzi gęstszy niż z syropem klonowym
  • 1–3 czerwone chili (użyłam 1)
  • 2–6 ząbków czosnku (u mnie 2)
  • 1 łyżeczka startego imbiru (może też być suszony)
  • 1 łyżka octu balsamicznego, jabłkowego lub ryżowego
  • ½ łyżeczki soli

Jeśli chcecie, żeby sos był jeszcze gęstszy, możecie dodać mniej syropu daktylowego i użyć dodatkowo jednego lub dwóch suszonych daktyli.

 

Słodki sos chili – WYKONANIE

Wszystko dokładnie blendujemy. Na początku w sosie pojawi się trochę piany, która nieco opadnie po jakimś czasie. Żeby całkowicie się jej pozbyć, sos można przecedzić, ale ja tego nie robię, bo mi ona nie przeszkadza. 🙂

Bon appétit !

 

Dodaj komentarz

Wpisz brakującą liczbę *