najszybszy sos bbq

Najlepszy i najszybszy sos BBQ – bez cukru i bez gotowania

Najszybszy sos BBQ – idealny dla fanów blendowania i ekspresowych wizyt w kuchni. Tym zaś, którzy uznają tylko tradycyjną formę przygotowywania dań i mają wrażenie, że nic w kuchni nie zdziałali, jeśli nie odpalili płomienia, polecam tę wersję dipu: sos barbecue bez cukru. Według mnie w smaku niewiele się różnią, a może nawet wcale.

BBQ – pyszny, kultowy, amerykański sos o aromacie wędzonki, świetny jako dodatek do kotletów (jak np. burgery buraczane) i krokietów (np. krokiety ziemniaczane z piekarnika), kanapek, wrapów, frytek, pizzy czy jako dip do surowych lub gotowanych warzyw.

 

Najszybszy sos BBQ – SKŁADNIKI

  • 3 łyżki cebuli suszonej
  • 1–2 ząbki czosnku
  • 200 g przecieru pomidorowego, tzw. passaty pomidorowej
  • 90 g daktyli dobrej jakości bez pestek lub ewentualnie cukru
  • 4–6 łyżek (60–90 ml) octu balsamicznego (u mnie 6)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • ½–1 łyżeczka musztardy
  • ½ łyżeczki suszonej papryki wędzonej
  • ¼–½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki suszonego imbiru
  • ¼ łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1–2 ziarna ziela angielskiego

 

Najszybszy sos BBQ – WYKONANIE

Wszystko blendujemy na gładką masę. Konsystencja sosu zależy głównie od gęstości przecieru pomidorowego. W razie potrzeby dodajemy trochę wody.

Bon appétit !

 

Jedna myśl na temat “Najlepszy i najszybszy sos BBQ – bez cukru i bez gotowania

Dodaj komentarz

Wpisz brakującą liczbę *