Baghrir fit - zdrowe placki drożdżowe bez jajek i mleka

BAGHRIR fit – zdrowe placki drożdżowe bez jajek i mleka

Banalny przepis na absolutnie przepyszne marokańskie placki (lub naleśniki) tysiąca i jednej dziury. Baghrir to chyba najdelikatniejsze i najbardziej puszyste racuchy na świecie, które smaży się tylko z jednej strony bez dodatku tłuszczu. Tradycyjna receptura składa się głównie z semoliny, ja jednak polecam zdrowszą wersję na bazie tylko zwykłej mąki pszennej razowej (chyba że semolina okaże się pełnoziarnista) – placki wychodzą wtedy ciemniejsze, ale poza tym są tak samo super. Drożdże sprawiają, że w czasie pieczenia w racuchach powstają magiczne dziurki, dzięki którym placki chłoną dżemy, syropy i inne polewy niczym gąbka.

 

Zdrowe placki drożdżowe bez jajek i mleka – SKŁADNIKI

  • 150 g mąki pszennej razowej drobnomielonej
  • 140 g semoliny (mąki z pszenicy durum) lub zwykłej mąki pszennej razowej
  • 1–3 łyżki cukru – część cukru można zamienić na ksylitol
  • 1 kopiasta łyżeczka suchych drożdży
  • ½ łyżeczki soli
  • 500 ml ciepłej wody (ale nie gorącej) – w przypadku naleśników może być ciut więcej
  • 1–1½ łyżeczki proszku do pieczenia

 

Zdrowe placki drożdżowe bez jajek i mleka – WYKONANIE

  1. W dużej misce łączymy mąkę razową, semolinę, cukier, drożdże oraz sól. Wlewamy wodę i wszystko dokładnie miksujemy. Dodajemy proszek do pieczenia i miksujemy ponownie.
  2. Masę odstawiamy na 30–45 minut.
  3. Dobrej jakości patelnię z nieprzywierającą powłoką porządnie rozgrzewamy na średnim ogniu. Wlewamy porcję ciasta, możemy rozlać je nieco na boki i smażymy na suchej patelni tylko z jednej strony przez ok. 2 minuty, na średnim lub małym ogniu. Im większy płomień, tym dziurki będą większe, ale pilnujmy, żeby placki nie przypiekły się zbytnio od spodu.

Bon appétit !

Baghrir fit - zdrowe placki drożdżowe bez mleka i jajek
Baghrir fit – zdrowe placki drożdżowe bez mleka i jajek

3 myśli na temat “BAGHRIR fit – zdrowe placki drożdżowe bez jajek i mleka

  1. Z jakiej konkretnie mąki razowej drobnoziarnistej korzystaliście przygotowując ten przepis? Na rynku jest sporo mąk, które dość mocno się różnią.

Dodaj komentarz