Fit zebra, ciasto pomarańczowo-czekoladowe

Fit ZEBRA, ciasto pomarańczowo-czekoladowe

Wszystkie zebry hasające po sawannach i stepach są weganami na zdrowej diecie, dlatego ciasto na ich cześć powinno być roślinne i fit! To zmotywowało mnie do opracowania najłatwiejszego przepisu na dorodną zebrę wegańską, czyli pyszne i wilgotne ciasto pomarańczowo-czekoladowe – pełnoziarniste, bez cukru, bez tłuszczu, bez jaj, a nawet bez miksera. 😉

Do niedawna wydawało mi się, że zebra to całkiem skomplikowane ciasto, a okazuje się, że w rzeczywistości jest dziecinnie proste! 

Fit zebra, wegańskie ciasto pomarańczowo-czekoladowe

Ciasto zebra pomarańczowo-czekoladowa – SKŁADNIKI

Jasne ciasto

  • 160 g mąki pszennej razowej
  • 80 g ksylitolu lub ewentualnie cukru
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 160 g świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego z miąższem
  • skórka otarta z połowy pomarańczy

Ciemne ciasto

  • 130 g mąki pszennej razowej
  • 80 g ksylitolu lub ewentualnie cukru
  • 30 g kakao
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 190 g świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego z miąższem
  • skórka otarta z połowy pomarańczy

Ciasto zebra pomarańczowo-czekoladowa – WYKONANIE

  1. Ciasta przygotowujemy w osobnych miskach. W każdej łączymy najpierw suche składniki, a następnie dodajemy sok oraz skórkę pomarańczową i mieszamy dokładnie.
  2. Na środek keksówki (25 x 11 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (foremka silikonowa nie wymaga papieru) kładziemy masy na zmianę: 2 łyżki ciemnego ciasta, a na nie 2 łyżki jasnego. I tak do wyczerpania masy. 
  3. Zebrę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 40 minut lub do suchego patyczka.

Smacznego !

4 myśli na temat “Fit ZEBRA, ciasto pomarańczowo-czekoladowe

    1. Dzięki! 🙂 Erytrol jest jeszcze zdrowszy, ale w przepisach podaję ksylitol, bo łatwiej przeliczyć go na cukier – jest tak samo słodki. Zdrowszy ksylitol jest mniej słodki od cukru stołowego o jakieś 30%.

Dodaj komentarz