Ciasto szpinakowe fit z żurawiną, bez cukru, wegańskie

Ciasto szpinakowe fit z żurawiną, bez cukru, wegańskie

Prosty przepis na szybkie ciasto szpinakowe z żurawiną lub rodzynkami.

Zdrowe, dietetyczne i wegańskie: bez jajek, bez mleka krowiego, bez oleju i cukru, razowe. 

Jeśli dodacie mniej ksylitolu, wyjdzie zielony chlebek szpinakowy.

Polecam też przepis na pyszne ciasto kakaowe z ukrytym szpinakiem.

Ciasto szpinakowe fit – SKŁADNIKI

  • 200 g świeżego szpinaku
  • 50 g soku z cytryny + skórka otarta z 1 cytryny
  • 75 g mleka (napoju) roślinnego – u mnie owsiane
  • 250 mąki pszennej razowej, może być pełnoziarnista orkiszowa*
  • ok. 130 g ksylitolu lub ewentualnie cukru – może być mniej
  • ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ¾–1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka wanilii w proszku (niekoniecznie)
  • ok. ½ szklanki suszonej żurawiny lub rodzynków

* Dla ładniejszego koloru ciasta można użyć mąki razowej i białej pół na pół.

Ciasto szpinakowe fit – WYKONANIE

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
  2. Szpinak blendujemy z sokiem z cytryny, skórką i mlekiem roślinnym.
  3. W dużej misce mieszamy dokładnie suche składniki: mąkę, ksylitol, wanilię, sodę i proszek do pieczenia.
  4. Suche składniki łączymy z mokrymi.
  5. Do masy dodajemy żurawinę.
  6. Ciasto przekładamy do keksówki o wymiarach 25 x 11 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch dekorujemy żurawiną i pieczemy przez ok. 45 minut.

Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Smacznego!

2 myśli na temat “Ciasto szpinakowe fit z żurawiną, bez cukru, wegańskie

Dodaj komentarz