Sałatka z soczewicy, pomidorów, edamame i orzeszków

Sałatka z soczewicy, pomidorów, edamame i orzeszków

Sałatka z brązowej soczewicy z puszki, soczystych pomidorów i fasolki edamame (młodej, zielonej soi) podana z dużą ilością chrupiących fistaszków. Prezentuje się bardzo kolorowo i apetycznie, dzięki czemu idealnie pasuje na imprezę, nawet dużą, bo sałatki wychodzi naprawdę wielka micha. To pyszna bomba witaminowa, w dodatku bardzo pożywna. Polecam ją na śniadanie, wiosenny lub letni obiad oraz na wynos – do pracy / szkoły, na spotkanie przy grillu czy piknik.

Sałatka z soczewicy i edamame – SKŁADNIKI

4–6 porcji

  • 1 puszka ugotowanej soczewicy brązowej / zielonej
  • 1 puszka kukurydzy
  • 350 g mrożonych strąków edamame
  • 2 duże pomidory, u mnie żółte
  • 1 średnia marchewka
  • ¼–½ cebuli czerwonej
  • ok. 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1–2 łyżeczki bardzo drobno posiekanego imbiru
  • 1–3 łyżki sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
  • pieprz, chili / gochugaru
  • sporo posiekanych orzechów ziemnych / fistaszków

Opcje:

Zamiast edamame można użyć dowolnej, drobnej fasoli z puszki (lub ugotowanej w domu), np. zielonej flażoletki lub czarnej.

Czerwoną cebulę można zamienić na posiekaną dymkę / szczypior.

Do sałatki można też dodać 1–3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (dla serowego smaku).

Orzechy mogą być podprażone na suchej patelni, będą wtedy smaczniejsze, ale surowe są zdrowsze.

Sałatka z soczewicy i edamame – WYKONANIE

  1. Soczewicę i kukurydzę wrzucamy na sito, płuczemy pod kranem (dla pozbycia się nadmiaru soli) i odstawiamy na 5–10 minut do porządnego odcieknięcia.
  2. Edamame wrzucamy do wrzątku, gotujemy 5 minut, odcedzamy, studzimy i obieramy.
  3. Do wielkiej miski wrzucamy: pomidory pokrojone w kostkę, marchewkę pokrojoną w cienkie słupki (julienne), drobno posiekaną cebulę, natkę pietruszki, imbir, sos sojowy, pieprz i chili.
  4. Dodajemy soczewicę, kukurydzę oraz edamame i mieszamy.

Tuż przed podaniem sałatkę posypujemy posiekanymi orzechami. Przechowujemy w lodówce do 3 dni.

Smacznego !

2 myśli na temat “Sałatka z soczewicy, pomidorów, edamame i orzeszków

Dodaj komentarz